Ranking: Störst social rättvisa i Sverige

EU2014-09-16

Sverige har störst social rättvisa av alla EU-länder. Det är slutsatsen av en undersökning av 35 olika faktorer från tyska tankesmedjan Bertelmannsstiftelsen.

De nordiska länderna ligger i täten bland EU-länderna när det gäller social rättvisa. Det framgår av det sociala rättviseindex som Bertelmannsstiftelsen ställt samman. Indexet bygger på 35 olika kriterier, fördelade på sex huvudkategorier – jämlik utbildning, rättvisa mellan generationerna, hälsa, social sammanhållning och icke-diskriminering, fattigdomsbekämpning samt inkludering på arbetsmarknaden.

I alla de fyra första huvudkategorierna hamnar Sverige högst. I de två övriga kategorierna, inkludering på arbetsmarknaden och fattigdomsbekämpning, placerar sig Sverige på femte respektive tredje plats.

I de flesta av medlemsländerna, framför allt krisländer som Grekland och Irland, har de sociala klyftorna ökat i och med den ekonomiska krisen. Bara i fyra länder, Polen, Tyskland, Luxemburg och Tjeckien, har klyftorna minskat sedan 2008. För Sverige gick index ner från 7,53 till 7,48 mellan åren 2008 och 2014.

”Gapet mellan möjligheten till delaktighet i de alltjämt välmående länderna i norra Europa och i de krisdrabbade sydliga nationerna har tydligt ökat. Detta är en ytterst explosiv situation med hänsyn till social delaktighet och stabilitet inom EU. Skulle de sociala skillnaderna bestå över tid, eller fördjupas ytterligare, kommer det att äventyra den framtida trovärdigheten för hela det europeiska integrationsprojektet”, skriver stiftelsen i sin rapport.

Undersökningen visar på att en stark ekonomi är en viktig förutsättning för, men inte automatiskt leder till, större social rättvisa. Rapporten jämför Sverige och Irland, vars bruttonationalprodukt per person är likartad, men när det kommer till social rättvisa ligger Sverige i topp medan Irland kommer först på plats 18. Också Grekland, Spanien och Italien ligger väl framme när det gäller BNP per invånare, men långt efter när det gäller social inkludering. Också fattigare länder som Tjeckien och Estland rankas högre i indexet än Irland, Grekland, Spanien och Italien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA