Bild: Janetta Nyberg

Rätt kroppsspråk hjälper dig vid intervjun

PÅ JOBBET: KROPPSSPRÅK2014-10-07

Ett klockrent svar ur din mun kan förgöras av en obetänkt rörelse med handen. Men du kan ta kontroll över ditt kroppsspråk och ge de signaler du själv vill på anställningsintervjun.

Av:  Therese Säfström

Det går aldrig att bortse från att kroppen sänder ut signaler. Det är ett faktum som Per Johnsson, prefekt på psykologiska institutionen vid Lunds universitet, ser tydligt i forskningen om kroppsspråk.

– Den som säger »jag är orädd för att ta konflikter« och samtidigt kryper ihop som en liten mus blir inte trovärdig, säger han.

Per Johnsson beskriver anställningsintervjun som ett tillfälle där kroppen i grunden känner sig orolig och uttrycker rädsla. Kanske är det flera personer som ska intervjua dig. Kanske står mycket på spel med ett nytt jobb.

– Makten i kroppsspråket är stor. Vi kan styra vad vi vill visa upp. Särskilt under en så kort stund som en anställnings­intervju.

De flesta är ganska omedvetna om sitt kroppsspråk. Därför är Per Johnssons tips att i vardagen börja tänka på sin sittställning och vad man gör med händerna. Speciellt i situationer när man blir rädd.

– Det finns vissa enkla regler för vad man ska undvika. För en anställningsintervju är det till exempel viktigt att inte ha sina fingrar i ansiktet. Det sänder en signal om oro.

Många kroppsuttryck är universella. Men Per Johnsson påpekar att det också finns kulturella skillnader i hur signalerna tolkas. Det bör man tänka på om man till exempel söker jobb i ett annat land.

Det är inte ovanligt att kroppsspråket hos den som söker arbete och den som intervjuar smittar av sig på varandra: man lutar sig åt samma håll, håller armar­na på samma vis. Den här processen kallas spegling och sker högst omedvetet.

– Det är särskilt vanligt hos känsliga, empatiska personer och uppfattas ofta som positivt, säger Per Johnsson.

HR-specialisten Mats Lindroos på Patent- och registreringsverket, PRV, intervjuar många arbetssökande. För honom ingår kroppsspråket i helhetsintrycket, och han reagerar mest på det som sticker ut.

– Om någon till exempel undviker ögonkontakt så stör det. Då måste jag försöka klura ut om personen är nonchalant, blyg eller har det som vanemönster.

Mats Lindroos berättar att han ibland träffar personer som han först upplever som ointres­serade, men att han efter ett tag märker att de bara är försiktiga och att de öppnar sig under inter­vjun. Det händer också att han träffar väldigt yviga personer, som lutar sig långt fram och svarar nästan innan frågan är avslutad.

– Man får inte stopp på personen. Det kan också upplevas som lite jobbigt.

Mats Lindroos har märkt att kroppsspråket ofta är mer avslappnat hos arbets­sökande som är äldre och mer vana vid intervjuer. Därför har han också olika förväntningar på kroppsspråket hos en 18–19-åring som söker sitt första jobb och en erfaren yrkesperson.

En arbetsplats som Kriminalvården rekryterar många olika yrkeskategorier. Här ser personalexperten Martin Klaar som sin uppgift att väga samman kroppsspråk och kompetens, och bedöma vad som är viktigt för en viss yrkesroll.

– Om en intervjuperson till en administrativ tjänst är otroligt skicklig i sitt yrke kanske kroppsspråket ska spela mindre roll, även om personen verkar tystlåten och försiktig.

Om det i stället gäller en chefs­rekrytering lägger Martin Klaar större vikt vid kroppsspråket. Han tittar efter tecken på att personen är trygg i sig själv, inger lugn, tar initiativ och ser andra individer.

– Den personen sitter mer avslappnad i stolen, törs le och skämta. Om vi diskuterar något bekräftar personen mig genom att kanske luta sig fram intres­serat.

Martin Klaar vill också se aktivitet hos en chef, att han eller hon rör sig lite i stolen, gestikulerar, inte är för passiv.

Alla signaler som den intervjuade sänder ut ser Martin Klaar som en del av kroppsspråket. Intrycken startar direkt när man möts, konstaterar han.

– Det är handslaget, ögonkontakten, röstläget, kroppshållningen. När vi ska sätta oss ned för intervjun, tassar personen efter och inväntar direktiv? Eller går före och frågar »Var vill ni att jag sitter?« Allt sådant sänder signaler.

Den som är förberedd för intervjun ger alltid ett mer bekvämt intryck, menar Martin Klaar. Och en person som ler och verkar glad över att vara på inter­vju ger alltid positiva vibbar.

– Den som ger intryck av att känna sig självskriven för jobbet, uppträder överlägset och sitter nonchalant tillbakalutad måste jobba lite mer för att övertyga mig.

Tips för ett tryggt kroppsspråk

  • Träna intervjusituationer.
  • Bli medveten om ditt kroppsspråk redan i vardagen.
  • Se till att ha ett fast handslag – utan att överdriva.
  • Håll ögonkontakt vid samtal.
  • Ha inga händer i ansiktet.
  • Tänk på hållningen.
  • Sitt bekvämt.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Styr in intervjun på rätt spår

PÅ JOBBET: ARBETSINTERVJU2014-12-08

Kom förberedd till jobbintervjun

PÅ JOBBET: ANSTÄLLNINGSINTERVJU2009-12-15

Satsa på personkemin vid intervjun

RÅD OM JOBBET: ARBETSINTERVJU2018-01-23
Inlagt av Berit (ej verifierad) fre, 10/28/2016 - 12:30
Intressant och roligt :-)
Träna i vardagen tror jag på, att både testa och reflektera. I vardagen kan man ju även överdriva för att göra det hela lite roligare.

Viktigt att ha kul när man tränar, då känns det inte så pressat.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA