Annons:
Socialförsäkringen
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Rätt stöd kan få ut unga i jobb

Med rätt stöd kommer unga med aktivitetsersättning ut i arbete. Det anser Försäkringskassan och pekar på en gemensam utvärdering som genomförts med Arbetsförmedlingen.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, riktade häromdagen kritik mot Försäkringskassan för bristande stöd till unga med aktivitetsersättning. Om det bedrevs ett mer aktivt arbete omkring den här gruppen skulle fler kunna slussas in på arbetsmarknaden, menade ISF.

Försäkringskassan konstaterar att antalet unga med aktivitetsersättning fortsätter att öka. I dag har drygt 37 000 personer med sjukdom eller funktionsnedsättning beviljats ersättning. Och det är bara en av tjugo av ungdomarna som lämnar försäkringen för någon form av arbete. Men enligt ett pressmeddelande visar den utvärdering som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gjort att insatser för gruppen ger effekt och behövs.

Den tidigare studien omfattade 1 000 ungdomar från 25 olika kommuner runt om landet. Fyra av fem av dem som har ersättning har någon psykisk diagnos, som autism eller adhd.

”Fungerande insatser för den här gruppen ungdomar är viktiga eftersom de själva har små möjligheter att hitta arbete. Samtidigt visar vår studie att ungdomarna själva vill komma ut i arbete och även de som står ganska långt ifrån arbetslivet idag, kan med rätt individualiserat stöd, komma ut i arbete, skriver projektledaren Johanna Thagemark i pressmeddelandet.

Av de ungdomar som under forskningsstudien fick stöd genom någon av insatserna har flertalet kommit närmare ett arbete. Fyra av fem är fortfarande inskrivna hos Arbetsförmedlingen och de flesta av dem deltar fortfarande i någon arbetslivsinriktad åtgärd.

”Det är egentligen först sedan det har gått en tid som vi med säkerhet kan säga vilka effekter som de olika insatserna har. Insatser för den här gruppen behövs och har effekt, inte bara för individen själva utan för samhället i stort”, skriver Bengt Eklund vid Arbetsförmedlingen.

Bli den första att tycka till!