Regeringen flyttar SCB-jobb till Örebro

OMLOKALISERING2017-04-26

I dag offentliggjorde civilminister Ardalan Shekarabi, S, att delar av SCBs kontor i Stockholm ska flyttas till Örebro. Exakt hur många anställda som berörs är ännu oklart.

I ett inlägg på Facebook aviserade Ardalan Shekarabi på onsdagsförmiddagen regeringens planer på att omlokalisera delar av Statistiska centralbyrån, SCB, till Örebro. Myndigheten har i dag kontor både i Stockholm och Örebro.

”I morgon på regeringssammanträdet kommer vi fatta beslut om att flytta huvudkontoret för Statistiska centralbyrån, SCB, från Stockholm till Örebro. I Örebro finns redan Statistiska centralbyrån. Nu flyttar vi också huvudkontoret dit. Örebro blir Sveriges statistikhuvudstad”, sade Ardalan Shekarabi i filmen på Facebook.

Enligt SCBs presstjänst finns omkring 540 till 550 anställda i Stockholm.

I ett pressmeddelande som kom under eftermiddagen står det att SCBs stabs- och stödfunktioner i huvudsak ska vara lokaliserade i Örebro. Senast 30 april 2018 ska dessa vara flyttade till Örebro. Dessutom ska SCB utreda vilka övriga verksamheter som kan flyttas till Örebro. SCBs utredning av vilka andra verksamheter som kan flyttas ska överlämnas till regeringen 31 maj 2018.

Enligt SCBs presstjänst vet man i dagsläget inte hur många av de anställda som berörs, ”men inte samtliga”, är enligt pressansvarig Nizar Chakkour det besked myndigheten fått.

”Vi tror att det är väldigt viktigt att få en bättre spridning av de statliga jobben. Det här är ett viktigt steg. Den statliga närvaron ska hålla ihop Sverige, inte splittra det”, sade Ardalan Shekarabi i filmen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA