Regeringen föreslår stärkt skydd för brottsoffer

INTEGRITET2016-03-22

Det ska bli enklare att skydda brottsoffers och utsatta personers identiteter i domar och beslut. Domstolarna ska få bättre förutsättningar att tillämpa reglerna enhetligt. Det föreslår regeringen i en proposition.

Utan att inskränka allmänhetens rätt till insyn i domstolarna ska det vara möjligt att i vissa fall skydda enskildas rätt till privatliv genom sekretess, anser regeringen. Enligt lagförslaget ska till exempel namnet på offret för ett sexualbrott kunna hållas hemligt både under rättegången och i domstolens dom eller beslut. På samma sätt ska domstolarna skydda identiteten på barn i utsatta situationer eller asylsökande som riskerar förföljelse i hemlandet.

Dagens regler i offentlighets- och sekretesslagen är delvis oklara, anser regeringen. Syftet med lagförslaget är att säkerställa att utsatta personer kan få sekretesskydd och att domstolarna ges bättre förutsättningar att tillämpa reglerna enhetligt. Förslaget ger också större möjlighet skydda identiteten på den som behöver hjälp av ett målsägandebiträde eller en offentlig försvarare i det inledande skedet av en rättsprocess.

Det ska också i fortsättningen krävas väldigt mycket för att uppgifter som har ett särskilt starkt intresse för offentligheten ska ges sekretesskydd. Namnet på den som har häktats eller åtalats för brott, de slutsatser som domstolen har kommit fram till och hur dessa har motiverats ska normalt alltid vara offentliga uppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsendet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA