Annons:
SIDA får 500 årsarbetskrafter flyttade från Östermalm till Botkyrka. "Det är också viktigt att staten ökar sin närvaro i storstädernas ytterområden", skriver vice statsminister Isabella Lövin, MP, i ett pressmeddelande.Bild:Mostphotos
Omlokalisering
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Regeringen omlokaliserar 800 jobb

Omkring 800 statliga årsarbetskrafter ska omlokaliseras från Stockholm, aviserade regeringen i dag. Majoriteten, 500 årsarbetskrafter, hamnar dock i Botkyrka utanför Stockholm. Myndigheten för tillgängliga medier och Inspektionen för socialförsäkringen flyttas båda i sin helhet – till Malmö respektive Göteborg.

– Det skapar såklart jättemycket oro och frågetecken. Det är väldigt konkret, det handlar om försörjning, säger Malin Elgborn, STs ordförande på Myndigheten för tillgängliga medier.

Enligt regeringens besked i dag ska myndigheten ha genomfört flytten av 100 årsarbetskrafter från Stockholm till Malmö senast 31 december 2019.

Malin Elgborn säger att de anställda på myndigheten är högst medvetna om Arbetsdomstolens dom som kom i november.  Den innebär att statsanställda är skyldiga att arbeta på annan ort, om de inte har en placeringsort angiven i sina anställningshandlingar. Den som inte vill följa med måste säga upp sig själv och riskerar avstängning från a-kassan i 45 dagar.

Hur anställningshandlingarna är formulerade på hennes myndighet vet hon inte i nuläget.

– Det som händer nu är att alla börjar fundera på vilka villkor som gäller för dem. Man tänker på sin anställningstrygghet – och att det inte så tryggt i staten längre, säger Malin Elgborn.

Den myndighet som står inför största flytten med 500 årsarbetskrafter är dock SIDA. Men flyttlasset går dock inte så långt, från Stockholms innerstad till förortskommunen Botkyrka.

 "Det är också viktigt att staten ökar sin närvaro i storstädernas ytterområden", skriver vice statsminister Isabella Lövin, MP, om flytten i ett pressmeddelande.

Andra myndigheter som har fått besked om att lokalisera delar på annan ort än i Stockholm är Arbetsmiljöverket, Kronofogden, Swedac, Tillväxtverket, Trafikverket och Tullverket.

Dessutom ska Trafikverkets kontor i Kristianstad utökas med 80 - 100 årsarbetskrafter.

Så flyttas de statliga jobben
  • Inspektionen för socialförsäkringen –  50-60 årsarbetskrafter till Göteborg senast 1 augusti 2019.
  • Myndigheten för tillgängliga medier – 100 årsarbetskrafter till Malmö senast 31 december 2019.
  • Arbetsmiljöverket – delar av verksamheten,  25 årsarbetskrafter, till Mölndal, senast 31 maj 2019.
  • Kronofogden – delar av verksamheten, 15 årsarbetskrafter till Kristianstad, 10 årsarbetskrafter till Luleå och tio årsarbetskrafter till Sundsvall senast 31 januari 2019.
  • SIDA – all verksamhet som i dag finns i Stockholm, 500 årsarbetskrafter, till Botkyrka kommun.
  • Swedac – all verksamhet som i dag finns i Stockholm, 40 årsarbetskrafter, till kontoret i Borås senast 30 april 2020.
  • Tillväxtverket – delar av verksamheten, 10 årsarbetskrafter till Malmö senast 1 mars 2019.
  • Tullverket – delar av verksamheten, 30 årsarbetskrafter till Malmö senast 31 januari 2019.

Dessutom ska Trafikverket utöka sin verksamhet på regionkontoret i Kristianstad med 80– 100 årsarbetskrafter, senast 31 december 2019.

Bli den första att tycka till!