Regeringen satsar på 5000 beredskapsjobb

ARBETSMARKNAD2016-05-02

Regeringen vill att statens myndigheter utvecklar moderna beredskapsjobb för personer som står långt från arbetsmarknaden. Målet är att 5 000 ska ha sysselsättning år 2020.

För att möta utmaningarna på arbetsmarknaden där många står utanför och har svårt att få jobb, presenterade regeringen på 1 maj sin plan att utveckla moderna beredskapsjobb i staten. Enkla jobb med goda arbetsvillkor för 5 000 personer ska skapas på de statliga myndigheterna.

”Det kommer att vara enkla jobb med goda villkor som ger arbetslivserfarenhet för människor som står utanför arbetsmarknaden. Sverige behöver fler enkla jobb, men inte sänkta löner. Med reformen skapar vi enkla jobb till bra löner och arbetsvillkor”, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Många enklare jobb har rationaliserats bort i staten. Samtidigt anser regeringen att det finns en mängd uppgifter inom de statliga myndigheterna som i dag inte utförs alls eller som leder till överbelastning av den ordinarie personalen. De som får de nya beredskapsjobben ska arbeta med samhällsnyttiga arbetsuppgifter som i dag inte utförs alls eller i otillräcklig omfattning, men som behöver göras. Det kan till exempel handla om enklare administration, digitalisering, naturvård och skydd av vårt kulturarv, skriver regeringen.

Myndigheterna får regeringens uppdrag att införa de nya beredskapsjobben. Myndigheterna får den kompensation som krävs för att de som anställs ska få lön och villkor enligt kollektivavtal. Reformen införs successivt från 2017 och ska sysselsätta minst 5 000 personer fram till år 2020.

ST har tidigare föreslagit beredskapsjobb, inte minst för nyanlända.

”Nu är det rätt tid att göra den satsningen. Det vi gör nu för att etablera nyanlända på arbetsmarknaden kommer vi att få tillbaka sedan”, sade STs förbundsordförande Britta Lejon då till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA