Regeringen satsar på arbetsmiljön

VÅRBUDGET2015-04-13

I vårbudgeten räknar regeringen upp anslaget till Arbetsmiljöverket med 20 miljoner kronor redan från halvårsskiftet. För 2016 beräknas anslaget förstärkas med ytterligare 35 miljoner kronor.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen kommer anslaget till Arbetsmiljöverket att ökas med 20 miljoner kronor från 1 juli, med 35 miljoner till för 2016 och från och med 2017 med ytterligare 5 miljoner kronor. Satsningen innebär att Arbetsmiljöverkets tillsyn inom arbetsmiljöområdet förbättras, samtidigt som fler inspektörer kan anställas.

Det statliga bidraget till regionala skyddsombud ökas med nio miljoner kronor från och med juli 2015 och beräknas öka med ytterligare en miljon kronor från och med 2016.

Enligt pressmeddelandet har arbetsmiljöpolitiken rustats ned under alliansregeringen. Sjukfrånvaron och antalet arbetsskador och arbetssjukdomar har ökat samtidigt som arbetslivet står inför stora förändringar med ökad global konkurrens och krav på att fler måste orka jobba längre.

”Det moderna arbetslivet ställer krav på nytänkande inom arbetsmiljöområdet. För en långsiktig positiv utveckling har vi tillsammans med arbetsmarknadens parter påbörjat arbetet med att ta fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, i pressmeddelandet.

En särskild satsning på arbetslivsforskningen kring kvinnors arbetsmiljöproblem och arbetsrelaterade ohälsa ska också genomföras under perioden 2015-2018. Under 2015 satsas 5 miljoner kronor, under 2016 10 miljoner och under 2017 och 2018 20 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA