Regeringen satsar på skattebrottsbekämpning

SKATTEVERKET2016-09-07

Skatteverket får ökade resurser för att anställa fler i kampen mot skattefusk. I regeringens budgetförslag anslås 175 miljoner fram till 2020. Utredningar om skattefusk är tidskrävande och kräver kompetent personal, säger STs avdelningsordförande Anders Tell: ”Men vi får säkert in mer än det kostar att göra dem”.

Skatteverket kan se fram emot att anställa fler medarbetare redan i vår. I höstens budgetproposition föreslås myndigheten, tillsammans med Ekobrottsmyndigheten, få ökat anslag med 175 miljoner fram till 2020, 75 miljoner 2017 och sedan 50 miljoner om året 2018 och 2019.

Uppgifterna kommer från ett pressmeddelande som av misstag publicerades på regeringens hemsida igår när nyheten om miljösatsningen presenterades. Det drogs tillbaka men en del medier hann hämta det och skriva nyheten.

Pengarna ska gå till ökat samarbete mellan myndigheter och fler anställda, enligt Expressen.

”Så att man kan göra större och mer grundliga utredningar”, säger Jonas Sjöstedt, V, till tidningen.

Enligt honom är satsningen ett resultat av Vänsterpartiets krav på regeringen. Syftet är både att få in mer pengar till staten och att öka trovärdigheten och rättvisan i skattesystemet.

Anders Tell är STs ordförande på Skatteverket. Enligt honom är ökade resurser till skatteutredningar välkommet.

– Det är tidskrävande utredningar som kräver kompetent personal. Det krävs många timmar för att få till så bra utredningar att de håller i domstol, men vi får säkert in mer än det kostar att göra dem, säger han.

Anders Tell tror att det är ett beslut som följer samhällsdebattens vindriktning. Enligt honom har opinionen vänt till ökad skattemoral.

– Det har varit mycket diskussion på internationella möten med andra länders skattemyndigheter om den saken. Det är inte lika okej i allmänhetens ögon att inte betala skatt som det var för några decennier sedan, säger han.

Hur snart kan ni ha nya kollegor på plats?
– Om pengarna kommer efter årsskiftet så planeras det för rekrytering under hösten för att dra igång den så snart som möjligt när pengarna finns. Vi försöker alltid göra verkstad direkt av de pengar regeringen ger oss och vi brukar vara duktiga på det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA