Annons:
Skogsstyrelsen
Nyhet
AVLinda KlingTyck till!

Regeringen satsar på skyddsvärda skogar

Regeringen har beslutat att avsätta 20 miljoner kronor årligen för en nationell nyckelbiotopsinventering av landets skogar. Det gäller även skogarna i nordvästra Sverige där Skogsstyrelsen pausade sina inventeringar i våras.

I mars i år skrev Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist på DN debatt att myndigheten beslutat sig för att pausa den pågående inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Hans argument var att metoden för inventeringarna är utvecklad för södra och mellersta Sverige och inte applicerbara på de nordvästra delarna.

Beslutet möttes av skarp kritik, dels av naturorganisationer, dels av flera av Skogsstyrelsens egna medarbetare. Även ST inom Skogsstyrelsen uttryckte sitt missnöje.

Enligt tidningen Altinget ska Naturskyddsföreningen efter Skogsstyrelsens beslut ha skickat en skrivelse till regeringen med ett förslag på en nationell nyckelbiotopsinventering.

”De är värda cred för det. Vi håller med om att detta är en relevant sak att göra”, säger miljöminister Karolina Skog, MP, till tidningen.

Regeringens beslut om en nationell nyckelbiotopsinventering  innebär en satsning på 20 miljoner kronor årligen under en tioårsperiod.

Skogsstyrelsen håller just nu på att ta fram en ny metod för nyckelbiotopsinventering i nordvästra Sverige. Det är den som ska användas vid den nationella inventeringen.

"Generaldirektören har sagt att den nya metoden ska vara på plats i januari. Vi utgår från det", säger Karolina Skog till Altinget. 

Bli den första att tycka till!