Regeringen sparkar Arbetsförmedlingens chef

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-08-25

Regeringen sparkar Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Hon ersätts tills vidare av den biträdande generaldirektören Clas Olsson.

Att regeringen var tvungen att ta ställning till Angeles Bermudez-Svankvists framtid stod klart när Arbetsförmedlingens styrelse i fredags förklarade att man inte hade förtroende för generaldirektören. Angeles Bermudez-Svankvist svarade i sin tur med att förklara att hon inte hade förtroende för styrelsen och att hon tänkte sitta kvar på sin post så länge regeringen inte beslutade annat.

Under söndagen meddelade regeringen sitt beslut att skilja generaldirektören från sin post. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, började den korta presskonferensen med att läsa upp ett förberett uttalande.

– Den situation som nu råder är ohållbar, konstaterade arbetsmarknadsministern.

Hillevi Engström underströk att regeringens beslut att Angeles Bermudez-Svankvist får lämna sin tjänst inte berodde på generaldirektörens uppmärksammade mobilräkningar, med höga kostnader för mobilsurfande utomlands.

Trots upprepade frågor från journalister om vilka faktorer som fått regeringen att komma till slutsatsen att Angeles Bermudez-Svankvist måste lämna sitt jobb, gick inte Hillevi Engström in på några specifika exempel. Hon upprepade åtskilliga gånger att regeringen gjort ”en sammantagen bedömning”.

Hanteringen av den avsatta generaldirektören följer det regelverk som finns för dessa situationer.

– Hon har ett år kvar på sitt förordnande, under den tiden kommer hon att vara placerad som generaldirektör i Regeringskansliet, sade Hillevi Engström men kunde inte svara på vilka arbetsuppgifter som nu väntar Angeles Bermudes-Svankvist.

Kort efter presskonferensen kommenterade Angeles Bermudez-Svankvist själv sin avgång i ett pressmeddelande:

”Det har varit fantastiska år att leda Arbetsförmedlingen. Myndigheten har genomgått stora förändringar under mina drygt fem år. Jag har med stolthet burit mitt uppdrag och fullföljt uppdragsgivarens utbudsstimulerande reformpolitik. Jag är stolt över det arbete som har genomförts. De största utmaningarna har varit att implementera de nya reformerna, samt att bygga en myndighet.”

Tills vidare är det den biträdande generaldirektören Clas Olsson som tar över Arbetsförmedlingen. Han har tidigare arbetat som analyschef på myndigheten och dessförinnan som chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA