Regeringen vill att nyanlända ges bättre stöd

INTEGRATION2017-06-15

Arbetsförmedlingen har fått regeringens uppdrag att förstärka sitt arbete med nyanlända i etableringsuppdraget så att dessa får insatser av hög kvalitet.

Regeringen anser att Arbetsförmedlingen behöver vidta åtgärder för att förbättra resultaten inom etableringsuppdraget. Myndigheten bör lära från andras goda exempel på lokal och regional nivå samt kontinuerligt utveckla arbetssättet inom etableringsuppdraget i hela myndigheten, skriver regeringen i uppdraget.

Nyanländas kompetenser och erfarenheter ska kartläggas snabbare och med högre kvalitet. Med den utgångspunkten ska Arbetsförmedlingen skapa tydligare och snabbare processer för nyanlända med bristande utbildning. En större andel av de nyanlända som står närmare arbetsmarknaden ska snabbare matchas mot arbete. I arbetet med att matcha mot arbete vill regeringen att nyanländas yrkeskompetens tas tillvara. Erfarenheterna och arbetssätten från snabbspåren ska användas i det arbetet.

I Arbetsförmedlingens uppdrag ingår att ge de nyanlända grundläggande information om hur svensk arbetsmarknad fungerar. I genomförandet av uppdraget ska myndigheten ta initiativ till samarbete med arbetsmarknadens parter.

Arbetsförmedlingen ska också aktivt och strategiskt samverka med kommuner och andra relevanta aktörer och samverka med Delegationen för unga och nyanlända i arbete och andra relevanta myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA