Annons:
A-kassan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Regeringen vill förnya a-kassan

Regeringen vill utreda en ny och effektivare arbetslöshetsförsäkring. Syftet är bland annat att inkludera fler och att koppla rätten till ersättning till vilka inkomster en individ har haft.

En väl fungerande arbetslöshetsförsäkring är viktig för trygghet och omställning på arbetsmarknaden, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför har utredaren Maria Hemström-Hemmingsson fått i uppdrag att se över hur a-kassan borde fungera. Försäkringen ska ge ekonomisk trygghet till den som förlorar sitt arbete och fungera som en omställningsförsäkring. Individen ska våga byta jobb utan att vara rädd att drabbas av ekonomisk kris. Det är viktigt för rörligheten på arbetsmarknaden, skriver regeringen.

”Alldeles för många står i dag utanför arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen har förbättrat försäkringen på flera sätt, men vi behöver se till att fler kan omfattas av den trygghet som arbetslöshetsförsäkringen ska ge. Det är viktigt för en fungerande arbetsmarknad med omställning mellan olika jobb”, kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S.

Utredaren ska lämna förslag till hur en arbetslöshetsförsäkring grundad på inkomster kan utformas, vilka ändringar som behöver göras inom arbetslöshetsförsäkringen och lämna förslag till hur villkoren i arbetslöshetsförsäkringen kan utformas så att fler kvalificerar sig för a-kassa.

Andelen arbetslösa som har rätt till ersättning har sjunkit kraftigt de senaste tio åren, från 64 procent 2007 till drygt 37 procent 2016, konstaterar Ylva Johansson i en debattartikel i Aftonbladet.

Bli den första att tycka till!