Regeringens finansiella redovisning kritiseras

RIKSREVISIONEN2017-12-12

Finanspolitikens avvägning i förhållande till konjunkturen och kommunernas behov av statsbidrag behöver bli tydligare i regeringens ekonomiska propositioner och statens årsredovisning, anser Riksrevisionen.

Riksrevisionen publicerar i dag sin granskning av statens årsredovisning för 2016, vårpropositionen 2017 och budgetpropositionen för 2018. Myndigheten anser att transparensen har ökat, men efterlyser en tydligare redovisning av finanspolitikens avvägning i förhållande till konjunkturläget och kommunsektorns behov av statsbidrag på längre sikt. Enligt regeringens beräkningar kommer statsbidragen till kommunsektorn att öka med 200 miljarder kronor mellan 2020 och 2030 om välfärdssektorn ska ha oförändrad personaltäthet.

”Detta är uträkningar som regeringen har genomfört, men inte redovisar i de ekonomiska propositionerna. En större tydlighet skulle främja diskussionen om nödvändiga prioriteringar och skattepolitikens inriktning”, påpekar riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

Regeringen behöver också bli bättre på prognosjämförelser, anser Riksrevisionen. Det är stora skillnader mellan de prognoser regeringen gör och de beräkningar som genomförs av expertmyndigheterna Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket. Enligt myndigheternas prognoser kommer regeringen inte att nå överskottsmålet, tvärtemot regeringens bedömning.

”Om prognoserna avviker betydligt från varandra utan att regeringen tydligt förklarar varför riskerar förtroendet för finanspolitiken att skadas”, varnar Riksrevisionens projektledare Helena Knutsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA