Registerutdrag fortsätter att öka

REGISTER2014-01-28

Antalet utdrag som begärs från Polisens brottsregister fortsätter att öka. De senaste tio åren har antalet registerutdrag mer än femdubblats. Nu ska regeringen se över reglerna, skriver Dagens Nyheter, DN.

Det är främst privatpersoner, som vill ha utdrag om sig själva när de ska söka jobb, som står för det ökade antalet utdrag från brottsregistret. Under 2013 begärdes närmare 223 000 sådana utdrag, enligt Rikspolisstyrelsens statistik. Motsvarande siffra för 2003 var mindre än 41 000.

För den som arbetar med barn och ungdom kan arbetsgivaren kräva intyg på att den som söker jobb inte har begått vissa brott, som till exempel övergrepp mot barn. Men ökningen nu handlar om personer som söker helt andra jobb, där lagen inte kräver registerutdrag.

”Från regeringens sida tycker man att det finns ett missbruk, och det har eskalerat”, säger juristen Naiti del Sante på arbetsmarknadsdepartementet till tidningen.

I april ska en pågående utredning om hur brottsregisterutdrag används i arbetslivet överlämnas till regeringen. Naiti del Sante håller öppet för att fler branscher än arbete med barn och ungdomar ska kunna ha rätt att begära utdrag. Men i grunden vill regeringen stärka den enskildes skydd, säger hon till DN:

”Man ska kunna få en plats på arbetsmarknaden trots att man tidigare har varit dömd. Huvudpunkten är att man ska kunna återgå till arbetsmarknaden.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA