Rekordmånga fick studiemedel 2014  

STUDIEMEDEL2015-04-28

Antalet studerande med studiemedel på eftergymnasial nivå och antalet utlandsstuderande har aldrig varit högre än under 2014, enligt en rapport från Centrala studiemedelsnämnden, CSN.

Under 2014 fick 482 200 studerande studiemedel. Det är en ökning med två procent eller 10 200 personer sedan 2013, enligt CSNs årliga rapport. Den största ökningen är på gymnasienivå, men även antalet studerande på eftergymnasial nivå har ökat. Aldrig tidigare har fler studerat med studiemedel på eftergymnasial nivå i Sverige eller utomlands.

Totalt betalade CSN ut sammanlagt 29,1 miljarder kronor, varav 14 miljarder utgjordes av bidrag och 15 miljarder av lån, under 2014. Vid årets slut hade 1,5 miljoner låntagare en studieskuld. Nio av tio av dem var återbetalningsskyldiga på sina lån. Den samlade studieskulden var 202,3 miljarder kronor vid årets slut.

Ökningen av antalet studerande med studiemedel beror enligt CSN på att stora ungdomskullar har gått ut gymnasieskolan under flera år. För många av dem är det fortfarande aktuellt att studera. Eftersom det dessutom är svårt, särskilt för yngre, att komma in på arbetsmarknaden, väljer fler att studera.

Det blir också allt populärare att studera utomlands. 33 900 personer fick studiemedel för utrikesstudier under 2014. Det innebar att antalet utlandsstuderande ökade för sjätte året i rad. Flest studerar i USA och Storbritannien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA