Rektorer: Högskolefusion äventyras

HÖGSKOLAN2014-11-06

Det är obegripligt att regeringen väljer att äventyra hela samgåendeprocessen mellan Uppsala universitet och Campus Gotland, skriver rektorerna för de två högskolorna i en debattartikel.

Samgåendeprocessen mellan de två högskolorna i Uppsala och Visby hotas av att regeringen i budgetpropositionen vill dra in redan utlovade pengar till samgåendet, skriver rektor Eva Åkesson, Uppsala universitet, och rektorsråd Olle Jansson, Campus Gotland, i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. Inför samgåendet garanterade den tidigare regeringen stöd under en inledande fyraårsperiod. Dels för att hantera själva samgåendekostnaden, dels för att kvalitetsutveckla utbildningen och forskningen i Visby. Det var en förutsättning för samgåendebeslutet och har i flera sammanhang kommunicerats med regeringen, skriver de två.

”I stället för att systematiskt slutföra en framgångsrik samgående- och utvecklingsprocess måste nu alla planer radikalt revideras. Universitetet måste i detta läge självklart i första hand se till studenternas bästa, de ska inte drabbas av brutna löften. Konsekvenserna för övrig verksamhet och för vår duktiga personal på Gotland kan ännu inte överblickas”, skriver Eva Åkesson och Olle Jansson.

Hela samgåendeprocessen äventyras av att redan utlovade medel dras in, vilket de två högskolorna tagit upp med ledningen för utbildningsdepartementet.

”Situationen kräver från oss alla inom Uppsala universitet ett rejält mått av energi, vilja och kreativitet med studenters och medarbetares bästa inför ögonen. Vi förväntar oss detsamma från regeringen och hoppas på en konstruktiv lösning på situationen”, skriver de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA