Revisionskritik mot Skatteverket

FÖRVALTNING2013-05-08

Riksrevisionen kritiserar Skatteverket för brister i årsredovisningen. Skatteverkets interna kvalitetssäkring har gett fel i resultatredovisningen för år 2012.

Enligt Riksrevisionens granskning av Skatteverket kvarstår de brister i myndighetens redovisning som påpekats både 2011 och 2012. Det gäller bland annat att missar i Skatteverkets interna kvalitetssäkring, vilket bland annat har lett till fel i resultatredovisningen, och att Skatteverket inte rapporterar mot samtliga återrapporteringskrav som finns i regleringsbrevet. Dessutom anser Riksrevisionen att resultatredovisningen inte är tillräckligt överskådlig.

I rapporten tycker också Riksrevisionen att Skatteverket drar för stora växlar på skattefelets utveckling än det finns underlag för enligt resultatredovisningen. När Skatteverket i sin årsredovisning hävdar att skattefelet ”har förändrats i en fördelaktig riktning” under året drar man slutsatser som det inte finns underlag för, menar Riksrevisionen.

Det finns också förbättringsmöjligheter när det gäller de finansiella delarna av årsredovisningen, enligt rapporten. Riksrevisionens bedömning är att verket inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till de redovisningsmässiga krav som finns. Därmed saknas dokumentation som visar att Skatteverket har säkerställt att tillgångarna är korrekt klassificerade och redovisade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA