»Man slutar att ifrågasätta därför att man är rädd för att få vissa typer av uppdrag«, berättar Karl Stålnacke, ST-ordförande inom Kriminalvårdens transporttjänst.
Bild: Casper Hedberg
»Man slutar att ifrågasätta därför att man är rädd för att få vissa typer av uppdrag«, berättar Karl Stålnacke, ST-ordförande inom Kriminalvårdens transporttjänst.

Revisorer varnar för straffkultur

KRIMINALVÅRDEN2013-08-21

Kriminalvårdens internrevision slår larm om bristande ledarskap och en »bestraffningskultur« i organisationen. Generaldirektör Nils Öberg kan tänka sig tidsbegränsade chefsförordnanden för att förbättra ledarskapet.

Bakgrunden till rapporten från intern­revisionen är bland annat en med­arbetarundersökning i höstas, som gav låga betyg vad gäller tillgänglighet, problem- och konflikthantering och ledar­förmåga hos den första linjens chefer, kriminalvårdsinspektörerna.

Myndighetens generaldirektör Nils Öberg säger till Publikt att han ser resultatet som en tydlig signal att prioritera arbetet med ledarskapsfrågor.

– Min bild är att chefer och ledare inte har fått de förutsättningar som behövs för ett modernt ledarskap. Helt klart behövs långtgående insatser för att skapa en bättre arbetsmiljö för alla parter.

Enligt internrevisionen har rekryteringen av kriminalvårdsinspektörer tidigare ofta baserats på antalet tjänste­år snarare än ledaregenskaper. Låg rörlighet i gruppen, dåliga utvecklingsmöjligheter, stora personalgrupper och betungande administration bidrar också till brist på nytänkande.

Enligt medarbetarundersökningen är tre av tio anställda rädda för negativa konsekvenser om de framför kritik. Internrevisionen talar om en »bestraffningskultur«, skapad av tidigare ledningar.

– Jag tycker att den nuvarande ledningen verkar medveten om det här, men det är inget man ändrar över en natt, säger internrevisor Eva-Lisa Högbom.

STs avdelningsordförande Per Sunneborn tycker att ordet bestraffningskultur är överdrivet, men han instämmer i att det är lågt i tak.

Bland lokala fackliga företrädare varie­rar uppfattningarna. Några upplever att arbetsklimatet är öppet, men bland andra Karl Stålnacke, ST-ordförande inom Kriminalvårdens transporttjänst, säger att medlemmar kommer till honom med sina bekymmer.

– Jag har jobbat i nästan 25 år och vet att det finns många bra ledare, men på enheter där det inte fungerar kan folk vara livrädda för repressalier. Man slutar att ifrågasätta därför att man är rädd för att få vissa typer av uppdrag.

Bilden bekräftas av medarbetare vid transporttjänsten som Publikt talat med, men som inte vill framträda i tidningen.

Generaldirektör Nils Öberg under­stryker att en bestraffningskultur skadar verksamheten och inte är acceptabel.

– Vi har risker i vår arbetsmiljö, och för att kunna hantera dem måste medarbetarna ha möjlighet att peka på de brister som finns.

Nils Öberg vill bland annat ändra personalansvarsnämndens arbetssätt.

– Vi har haft ett stort antal anmälningar om enstaka misstag, till exempel vid inlåsning, och det ger ingen trygg arbetsmiljö. Sådant måste man kunna hantera lokalt.

Han är också positiv till internrevisorernas förslag att tidsbegränsa chefsmandatet för kriminalvårdsinspektörerna.

– Jag är glad över alla som vill vara chefer, men sedan ska det omprövas med jämna mellanrum. Det kan ge mer dynamik i organisationen.

Men STs Per Sunneborn är tveksam:

– Det kan bli svårt att rekrytera chefer om man inte vet om man har kvar jobbet efter tre år. Däremot ska man vara noggrann vid rekrytering, och avveckla chefer som inte fungerar.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mimmi (ej verifierad) ons, 09/04/2013 - 16:29
Bingo, va bra att detta jobbiga kommer upp till ytan. Hoppas bara att cheferna driver igenom detta oxå! Det är kanske det jobbigaste?
F ö finns denna bestraffningskultur utbredd i många branscher, där det finns otrygga chefer utan utbildning o mentorer som kan fostra chefen.
Inlagt av Totte (ej verifierad) sön, 09/15/2013 - 15:47
Det är tyvärr inte bara på anstalt och häkte detta finns. Även på regionstab och huvudkontor finns en rädsla för att "tycka fel". Med tanke på att GD sparkat ett tiotal chefer på ett år borde han kanske se om sitt eget hus först?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA