”Riksrevisionen behöver en nystart”

RIKSREVISIONEN2016-09-15

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, delar riksrevisor Margareta Åbergs bedömning att hon bör avgå. ”Men vi välkomnar varmt att hon är beredd att stå till förfogande en tid framåt för att lösa en konstitutionell jätteproblematik”, sade vice utskottsordförande Björn von Sydow, S, vid en presskonferens.

Vid presskonferensen med KUs ordförande Andreas Norlén, M, och vice ordförande Björn von Sydow förklarade de att de delar Margaret Åbergs uppfattning att hon bör lämna sin post. KU har tidigare konstaterat att det inte fanns anledning för riksdagen att ta initiativ till entledigande av någon av de tre riksrevisorerna på grund av ”allvarlig försummelse”.

Men situationen för den enda kvarvarande riksrevisorn Margareta Åberg hade blivit alltför svår efter riksrevisor Ulf Bengtssons avgång 31 augusti, sade Andreas Norlén. Dessförinnan, i juli, hade riksrevisor Susanne Ackum avgått efter en kritisk granskning av Dagens Nyheter.

– Ulf Bengtssons avgång var en vattendelare. Uppförsbacken blev väldigt brant för att återupprätta förtroendet för Riksrevisionen. Det var också tydligt att det behövs en nystart, sade Andreas Norlén.

Han konstaterade att situationen är extraordinär.

– Tre riksrevisorer har valt att avgå i stort sett samtidigt efter ett till två års tjänstgöring.

Både han och Björn von Sydow underströk sin tacksamhet mot Margareta Åberg för att hon stannar kvar tills en ny riksrevisor utsetts.

– En Riksrevision utan någon riksrevisor på plats har inte förutsetts av lagstiftaren och är i princip otänkbart, sade Andreas Norlén.

Andreas Norlén riktade sig också direkt till alla anställda på Riksrevisionen och uttryckte KUs respekt för deras arbete.

– Vi sätter värde på det arbete ni utför för att göra vårt land bättre.

Arbetet med att rekrytera tre nya riksrevisorer har inletts av en beredningsdelegation inom utskottet. Enligt Andreas Norlén ska man noggrant analysera vilka lärdomar som kan dras av händelserna kring de tre riksrevisorer som lämnat eller ska lämna tjänsten.

– Vi ska framför allt arbeta grundligt för att säkerställa att de tre personer som vi så småningom föreslår för riksdagen att välja blir personer med hög integritet, gott omdöme och bred kompetens.

Björn von Sydow.
Björn von Sydow.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA