Riksrevisionen granskar a-kassorna

A-KASSAN2018-01-10

Nu ska också Riksrevisionen granska hur a-kassorna och Arbetsförmedlingen arbetar för att se till att tillämpningen ska bli likvärdig. Tidigare rapporter från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen tyder på stora variationer i bedömningen.

Varje månad får ungefär 65 000 personer ersättning från sin a-kassa. Riksrevisionen konstaterar att det finns indikationer på stora skillnader i hur de 27 a-kassorna agerar när Arbetsförmedlingen lämnar underrättelser om att arbetssökande inte lever upp till de krav som ställs för att ha rätt till ersättningen. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har flera gånger visat att både a-kassornas och Arbetsförmedlingens bedömningar inte är enhetliga.

”Att pröva en persons rätt till arbetslöshetsersättning är en myndighetsliknande verksamhet, och då är det viktigt att lagens bestämmelser om likvärdighet i bedömningarna efterlevs”, skriver riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen syns skillnaderna i a-kassornas bedömningar bland annat i hur vanligt det är att Arbetsförmedlingens underrättelser leder till sanktioner hos a-kassan – och i förlängningen om ersättningen riskerar att dras in.

För att kunna få ut a-kassa ska individen leva upp till vissa villkor. Man ska ha för avsikt att arbeta, kunna ta ett jobb samt vara anmäld på arbetsförmedlingen. Man ska aktivt söka lämpliga tjänster samt lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen, konstaterar Riksrevisionen. Under 2016 rapporterade Arbetsförmedlingen vid närmare 200 000 tillfällen till a-kassan om att en arbetssökande inte levt upp till de krav som ställs.

Granskningen ska undersöka om Arbetsförmedlingens underrättelser prövas på ett likvärdigt sätt av a-kassorna, och om den statliga tillsynen, styrningen och uppföljningen främjar en likvärdig bedömning vid a-kassorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA