Risktagande i statliga bolag granskas

REGERINGEN2015-01-14

Riksrevisionen ska granska hur regeringen säkerställt de statliga bolagens riskhantering. Anledning till granskningen är enskilda händelser som enligt Riksrevisionen tyder på brister i riskhanteringen.

Riksrevisionen har efter en redan genomförd förstudie inlett en granskning av regeringens hantering av risker i statliga bolag. Riksrevisionen anser inte att riskhantering förefaller vara ett prioriterat område i regeringens förvaltning. Dessutom har riksdagen inte blivit tillräckligt informerad om riskerna i de statliga bolagen. Flera händelser de senaste åren har gett negativa effekter på bolagens ekonomi och anseende, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Det tyder på att regeringen inte säkerställt att dessa har en god riskhantering och att styrelserna i bolagen inte tar sitt ansvar för företagens riskanalyser.

De statliga bolagen är värda cirka 500 miljarder kronor och utgör en betydande del av statens tillgångar, konstaterar Riksrevisionen. Det är nästan hälften av statens totala finansiella tillgångar. Regeringen förvaltar 49 bolag, varav 40 är helägda av staten och resterande 9 är delägda.

Granskningen ska omfatta de bolag där staten äger mer än hälften av bolaget. Redovisning ska ske senast i juni i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA