Ryskt universitet sparkar hbt-aktivist

RYSSLAND2014-06-25

En av de hbt-aktivister som uppmanats att säga upp sig från sin tjänst vid universitetet i Archangelsk har nu fått sparken. Enligt aktivisterna har den ryska säkerhetstjänsten drivit på beslutet.

Av:  Börge Nilsson

Publikt har tidigare rapporterat om hur Oleg Kljuenkov och två docenter vid samma universitet för några veckor sedan uppmanades att säga upp sig frivilligt. Alla tre är aktiva i den lokala hbt-organisationen Rakurs.

De två kollegerna fick veta att de kunde få behålla sina anställningar om de upphörde med all aktivism för hbt-personers rättigheter.

Men Oleg Kljuenkov sparkas, skriver Rakurs nu i ett pressmeddelande. Den 18 juni fick han beskedet. Han anklagas för att ha varit borta från jobbet utan tillstånd i samband med en USA-resa i höstas.

– Det är nonsens. Jag hade ingen undervisning då. Ingen har påstått att jag inte skött mitt jobb, sa Oleg Kljuenkov till Publikt efter att han uppmanats säga upp sig.

Under resan till USA diskuterade han bland annat situationen för homosexuella i Ryssland med företrädare för kongressen.

Enligt de anklagade universitetsanställda är det åklagare och den ryska säkerhetstjänsten FSB som drivit på för att de ska sparkas. Företrädare för ryska hbt-organisationer och deras fackförbund ser deras inblandning som ett oroande tecken. Det finns en rädsla att samma sak ska hända i andra ryska städer.

Oleg Kljuenkov har överklagat beslutet och kommer att biträdas av jurister från ryska LGBT Network. Den första förhandlingen i rätten är planerad till 2 juli.

”Åklagarmyndigheten agerar olagligt och har använt politiska påtryckningar för att förmå universitetsledningen att sparka Kljuenkov”, kommenterar Rakurs ordförande Tatiana Vinnitjenko uppsägningen i pressmeddelandet.

Även Tatiana Vinnitjenko hör till de anställda som ställts inför ultimatum att antingen sluta med all opinionsbildning eller förlora sitt jobb på universitetet i Archangelsk.

”Den verkliga orsaken till att Kljuenkov fått sparken är hans aktivism och öppna stöd för hbt-samhället”, skriver Tatiana Vinnitjenko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA