Så kan du påverka lönesättningen på ditt jobb

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2016-11-01

Jag möter ofta medlemmar som är besvikna över sina lönesättande samtal. Arbetsgivaren har ansvar för att processen fungerar – men du kan bidra till att utveckla den till det bättre.

Av:  Susanne Linde Husbom

Att lönesättningen på arbetsplatsen fungerar dåligt är en vanlig orsak till upprördhet och irritation. De vanligaste kommentarerna jag hör är »det är redan bestämt« eller »jag förstår inte varför jag har den lön jag har«.

För att bidra till att en förändring ska kunna ske är mitt råd att du förbereder dig och engagerar dig.

  • Läs på. Avtalet som din lön sätts utifrån är väldigt tydligt. Som medarbetare ska man veta på vilka grunder lönen sätts. Lönen ska grundas på ditt ansvar, arbetets svårighetsgrad och hur du utför ditt jobb. Gå igenom de kriterier och den lönepolicy som finns på arbetsplatsen. De ska tydligt beskriva vad som förväntas av dig – det kan handla om allt från att nå uppsatta mål till att vara en god arbetskamrat.
  • Ta del av den information som ges inför förhandlingarna. Det kan exempelvis handla om hur stort löneutrymmet är och om det finns grupper som prioriteras särskilt.
  • Titta på lönestatistik och bestäm dig för vilken lönenivå du anser är realistisk att nå på kort och på lång sikt. Ta utgångspunkt i hur din lön förhåller sig till löneläget för din yrkeskategori och ta reda på vad du behöver göra för att nå den nivå du önskar.
  • Om du i dialogen med din chef inte förstår varför du har den lön du har, så finns två alternativ att välja på, antingen att ändå acceptera den – vara enig – eller att förklara dig oenig. Väljer du att vara enig, är det viktigt att ge facket återkoppling om vad i processen som du anser bör utvecklas. Om du är oenig blir det en tydlig signal att något behöver utvecklas.

Oavsett vilken väg du väljer, är ditt engagemang och din återkoppling viktiga för arbetet för en lönesättning som upplevs som tydligare, sakliga­re och mer rättvis.

Vill du veta mer om lönefrågor vill jag också tipsa om den webbutbildning som finns på st.org.

Susanne Linde Husbom är ombudsman på ST.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA