Saco: ”Utbildning måste löna sig”

FACKLIGT2014-06-19

Sverige är det land där det lönar sig allra sämst för kvinnor att utbilda sig. Att utbildning lönar sig är viktigt för Sveriges tillväxt och välfärd, skriver Saco i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Saco har gått igenom OECDs senaste sammanställningen över avkastningen på högre utbildning i olika länder. Undersökningen visar hur mycket högre lön en akademiker har, sett över hela livet, i förhållande till den som i stället börjar arbeta efter gymnasiet, det vill säga skillnaden i livslön.

Sverige är det land där det lönar sig allra minst för kvinnor att utbilda sig. Svenska kvinnliga akademiker har i genomsnitt en livslön som är 6,5 procent högre än den som börjar arbeta efter gymnasiet. Genomsnittet i OECD är 11,5 procent. I länder som Polen, Turkiet och Slovakien är avkastningen på högre utbildning hela tre gånger så hög för kvinnor, skriver Sacos ordförande Göran Arrius tillsammans med organisationens samhällspolitiska chef Robert Boije och statistikern Thomas Ljunglöf.

Situationen för männen är inte mycket bättre. Här är avkastningen i genomsnitt 7,6 procent, att jämföra med OECD-genomsnittet på 13 procent. Det är bland de lägsta avkastningarna i hela OECD tillsammans med länder som Grekland och Norge.

”Den internationella konkurrensen är knivskarp och ska vi lyckas hävda oss på den globala arenan är kunskap vårt främsta konkurrensmedel. Kunskap är också centralt för de offentligt finansierade välfärdstjänsterna. I ett sådant läge är det inte hållbart att nedvärdera högre utbildning på det vis som sker i dag”, skriver Saco i debattartikeln.

Saco anser att lönespridningen måste öka. Det måste finnas ett tydligt samband mellan individens karriärmöjligheter och lönespridningen inom ett yrke. Ett riktmärke bör vara att akademiker ska kunna tredubbla lönen realt under sitt yrkesliv. Individuell lönesättning ger en löneprocess med större fokus på individuella prestationer skulle bidra till en ökad lönespridning och därmed öka avkastningen på akademisk utbildning, skriver de:

”Utbildning måste löna sig. Det är viktigt för individen och det är viktigt för Sverige som kunskapsnation. När OECD släppte förra årets Pisasiffror ledde det med all rätt till ramaskri hos såväl politiker som allmänhet. Siffrorna i OECD:s studie och de vi själva tagit fram för olika akademikeryrken borde väcka lika starka reaktioner. De är nämligen minst lika viktiga för Sveriges framtida tillväxt och välfärd.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA