Sameskolchefen får 1,2 miljoner för att gå

SAMESKOLSTYRELSEN2016-01-13

Striden inom Sameskolstyrelsen har resulterat i ett avtal där skolchefen får ett avgångsvederlag på 20 månadslöner. Tvisten har hittills kostat Sameskolan drygt två miljoner kronor, och ytterligare ett ärende väntar på avgörande i Arbetsdomstolen.

Som Publikt berättat tidigare har en konflikt om en rektorstillsättning lett till att ST fört rättsliga tvister för två medlemmar vid Sameskolstyrelsen. Den ena är skolchefen, som Sameskolstyrelsen anmälde till Statens ansvarsnämnd för illojalitet, bristande ledarskap och brist på omdöme. Han friades av nämnden och får nu 20 månadslöner, motsvarande 1 248 000 kronor, mot att han lämnar sin tjänst.

Den andra tvisten gäller den rektor som skolchefen tillsatte och som aldrig fick tillträda sin tjänst. ST stämde arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, men fallet är ännu inte avgjort.

Stridigheterna kring rektorstillsättningen har hittills kostat Sameskolstyrelsen drygt två miljoner kronor, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA