Samordning ska öka tryggheten

MSB2017-10-31

Regeringen har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att samordna insatser för att skapa ökad trygghet i det offentliga rummet. Uppdraget ska redovisas senast 31 maj.

Alla ska kunna känna sig trygga på gator och torg, i kollektivtrafiken och vid konsertlokaler, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför får MSB i uppdrag att samordna arbetet med att skapa ökad trygghet i det offentliga rummet.

”Genom uppdraget till MSB tar vi ett samlat grepp över säkerheten i offentliga miljöer som tyvärr har angripits i såväl Stockholm som på andra platser. Vi ska alla kunna känna oss trygga när vi vistas på offentliga platser”, kommenterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S, i pressmeddelandet.

Många aktörer är engagerade i arbetet för att upprätthålla tryggheten, bland annat kommunerna, länsstyrelserna, Polisen, Säkerhetspolisen och Trafikverket. MSB ska kartlägga hur ansvarsförhållandet mellan ansvariga aktörer ser ut. Myndigheten ska också samla in och sprida kunskap inom området och ge nationell vägledning för de åtgärder som behövs för att öka säkerheten. Inom ramen för uppdraget ska MSB också se över samhällsplanering och kollektivtrafik ur ett risk- och sårbarhetsperspektiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA