Sämre upplevelse av hälsa på jobbet

ARBETSMILJÖ2014-03-18

De arbetsförhållanden som påverkar hälsa och arbetstillfredsställelse blev sämre under 2013. Det visar en rapport från Sveriges Företagshälsor AB.

I Jobbhälsobarometern mäts jobbhälsoindex. Enligt barometern upplever de anställda att arbetsförhållanden som påverkar hälsa och arbetstillfredsställelse blev sämre under 2013 jämfört med tidigare år. Jobbhälsoindex är generellt lägre bland kvinnor jämfört med män.

Lägst jobbhälsoindex har anställda inom utbildningsområdet. Anställda inom skolan skattar enligt undersökningen sin fysiska och psykiska arbetsmiljö lägst bland alla näringsgrenar. Yngre anställda har lägre jobbhälsoindex än äldre.

”De med högre lön har i huvudsak högre jobbhälsoindex jämfört med de med lägre lön. Vi ser däremot ingen skillnad i jobbhälsoindex beroende på utbildningsbakgrund. Personer med exempelvis universitetsutbildning upplever den fysiska och psykiska arbetsmiljön sammantaget lika bra eller dålig som de med högst grundskoleutbildning”, skriver Sveriges Företagshälsors vd Lars Hjalmarson i ett pressmeddelande.

Indexet bygger på ett tiotal variabler från den jobbhälsobarometer som görs årligen. Viktiga komponenter i Jobbhälsoindex är känslan av kontroll, mening och arbetstillfredsställelse. Också fysiska arbetsmiljöfaktorer finns med i index.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA