Samverkan har sparat miljoner

FÖRVALTNING2014-06-10

Samverkan mellan fem olika myndigheter i Kronobergs län har lett till att de kunnat leverera in mer än sju miljoner kronor till statskassan.

Polisen, Skatteverket, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten samt Kriminalvården har samarbetat i Kronoberg för att upptäcka och bestraffa brott inom välfärds- och skattesystemen. Pengar har återkrävts, sparats in, förverkats eller tagits in till staten i form av extra skatteintäkter. Hittills har samverkan gällt ärenden som rört mer än sju miljoner kronor. Liknande samarbeten pågår också i andra län.

”Vi har intensifierat vår samverkan det senaste året med tätare informationsmöten mellan myndigheterna och effektivare informationsutbyte där de sekretessbrytande reglerna ger utrymme. Det har fungerat mycket bra och vi har upptäckt många felaktigheter”, förklarar Kronobergspolisens analytiker Max Hector i ett pressmeddelande.

Verksamheten drivs genom samverkansmöten där de olika myndigheterna tar upp olika fall där man genom informationsutbyte kan upptäcka brott inom välfärds- och skattesystemet, och där man kan misstänka skatteundandragande eller undanhållande av egendom för utmätning.

Ett 20-tal ärenden är avslutade i länet eller under utredning hos de samverkande myndigheterna. I vissa fall pågår förundersökningar om brott.

”Myndigheterna har ett starkt mandat från regering och riksdag att samverka och bekämpa brott inom välfärds- och skattesystemet. Det är mycket stora belopp som varje år betalas ut på felaktiga grunder från det svenska välfärdssystemet och vi har ett mycket tydligt regelverk att följa för myndighetssamverkan”, förklarar Max Hector.

I pressmeddelandet anges några grupper av ärenden som hanterats i samverkansgruppen:

  • Köp av fast egendom för obeskattade pengar
  • Undandragande av värdefull egendom från utmätning
  • Skenskrivningar i syfte att få bostadsbidrag
  • Falska skilsmässor och separationer i syfte att få underhållsstöd
  • Arbete och utbildning i utlandet trots sjukpenning och handikappersättning i Sverige
  • Upptäckt utbetalning av obeskattade pengar ur aktiebolag
  • Upptaxeringar och skattetillägg efter upptäckt av oförklarade tillgångar

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA