Inga krav på nattbrev. Från årsskiftet ska 95 procent av alla inrikes brev med normalporto levereras inom två dagar, oavsett var i landet breven har lämnats in.
Bild: Mads Armgaard
Inga krav på nattbrev. Från årsskiftet ska 95 procent av alla inrikes brev med normalporto levereras inom två dagar, oavsett var i landet breven har lämnats in.

Sänkta krav på Postnords leveranser

POSTNORD2017-10-13

Regeringen har beslutat att Postnord inte längre ska behöva befordra brev över natt. Kravet för brev med normalporto ska i stället vara två dagar. Samtidigt föreslås ändringar i postlagen.

Kravet på att brev ska nå mottagaren dagen efter mildras genom en ändring i postförordningen. Från årsskiftet ska kravet i stället vara att 95 procent av alla inrikes brev med normalporto ska levereras inom två dagar, oavsett var i landet breven har lämnats in. Detta är en förändring som Postnords ledning länge velat se.

Sedan år 2000 har antalet brev minskat med en tredjedel. 2016 skickades totalt 2,3 miljarder brev. Det har också sedan år 2000 blivit dyrare och mer svårhanterbart att leverera brev. I förslaget till ny postlag föreslår regeringen att Post- och telestyrelsen, PTS, ska få rätt att tydliggöra vilken den lägsta servicenivån är genom att meddela vilka krav som gäller. Genom bättre uppföljning och bevakning av dem som erbjuder posttjänster ska regeringen säkerställa att posten fungerar.

”Vi vill skapa förutsättningar att säkra en god postservice i hela landet. Vi vill också ställa tydliga krav från staten så att medborgarna vet vilken postservice de kan kräva och förvänta sig”, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP, i pressmeddelandet.

Ändringarna i postlagen föreslås träda i kraft 1 april 2018.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lars Nordin (ej verifierad) mån, 10/23/2017 - 15:32
Jag tycker att det är märkligt att postbefordran som for i tiden fungerade både vad gäller snabbhet och säkerhet att breven kom fram fungerar så bristfälligt men kostsamt i dag, och nu med regeringens tillåtelse även ska få göra det. Men det är väl inte tillräckligt fint och digital att dela ut post, än mindre att sitta I ledningen för något så banalt...

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA