Säpo varnar myndigheter för outsourcning

SÄKERHET2016-03-18

Säkerhetspolisen, Säpo, varnar svenska myndigheter för outsourcning av verksamhet till privata entreprenörer, både i Sverige och utomlands. Det kan finnas säkerhetsrisker med att lägga ut skyddsvärd verksamhet.

I samband med presentationen av Säpos årsredovisning har myndigheten lyft fram internationella hot mot säkerheten i Sverige. Terrorattentat i andra EU-länder, rekrytering av personer i Sverige till IS och rysk propaganda och spionage är några företeelser som myndigheten lyft fram. Nu varnar Säpo också de svenska myndigheterna till försiktighet när det handlar om att lägga ut tjänster och verksamheter på entreprenad hos svenska eller utländska företag:

”Verksamheter dit många skyddsvärden outsourcas blir intressanta måltavlor för olika hotaktörer”, säger Säpos chefsanalytiker för säkerhetsskydd Malin Fylkner till Svenska Dagbladet.

Enligt Säpo finns det flera tänkbara hotbilder. Verksamheter som innehåller skyddsvärd information, som till exempel IT-system, är intressanta måltavlor för andra aktörer som kontraspionage och främmande makt. Om skyddsvärdet hos en verksamhet är stort måste man vara medveten om detta vid upphandlingen av tjänsterna och formulera tydliga krav för att skydda innehållet i det som läggs ut på andra utförare, anser myndigheten.

”Vi kan säkert göra mer för att upplysa om den här problematiken, men det handlar också om att de här verksamheterna måste skaffa sig en tillräcklig kompetens när det gäller att lägga ut verksamheter, att kravställa dem så att säkerhetsskyddet blir anpassat”, säger Malin Fylkner till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA