Alexander Öhgren har tagit tjänstledigt från sitt jobb på Migrationsverket för att tävla i bordtennis för Sverige i Paralympics.
Bild: Staffan Gustavsson
Alexander Öhgren har tagit tjänstledigt från sitt jobb på Migrationsverket för att tävla i bordtennis för Sverige i Paralympics.

Satsar allt på Paralympics i Rio de Janeiro

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-08-31

27-årige ST-medlemmen Alexander Öhgren har förberett sig för Paralympics i Rio i fyra år, sedan spelen hölls i London. Tjänstledig från sitt jobb vid Migrationsverket tar han nu planet till Brasilien med pingisracket och rullstol.

Varför fastnade du för just bordtennis?

– Jag vet faktiskt inte, jag var tio år när jag började och nådde knappt upp till bordet. Det tog tid innan jag ens träffade bollen. Så jag vet inte varför jag hängde kvar, för det gick väldigt långsamt framåt. Men jag tyckte att det var kul och hade en uppmuntrande och enga­gerad tränare.

Vad är din drivkraft?

– Drivkraften är att jag har hittat det som jag är bra på. Jag har hittat min grej! Sedan är idrotten även viktig för kroppen. Jag har diagnosen artro­gryhosis som innebär flera stela leder. Underhålls inte lederna kan de försämras, och där finns en drivkraft att hålla kroppen så fräsch som möjligt.

Du spelar mest mot stående – har du något särskild fördel?

– Den tydligaste fördelen är nog att jag sitter så nära bordet och kan sätta tidig press på motståndare som står.

Hur laddar du inför Paralympics i Rio?

– Jag har tagit tjänstledigt från 1 juli för att ha tre månader när jag släpper jobbet helt. Då fokuserar jag på att träna klokt och vila för att vara maximalt förberedd. På ett Paralympics spelar den mentala biten in fruktansvärt mycket.

Hur skiljer sig Paralympics från andra stora mästerskap?

– Publiken är den största skillnaden! Allt är så mycket större på ett Para­lympics.

Hur mycket tränar du?

– I snitt cirka 20 timmar i veckan. Plus daglig mental träning, 30–60 minuter.

Har du någon särskild ritual inför en match?

– Nej, det har jag aldrig haft. Jag och min mentala tränare lägger mer fokus på att kunna prestera oavsett känsla än att jaga den perfekta känslan. För den dagen den tänkta ritualen eller särskilda uppladdningen inte fungerar är man inte förberedd och kan bli ställd.

Ser du likheter mellan ditt arbete på Migrationsverket och idrottandet?

– Största likheten är den ständiga, dagliga utmaningen. Att få till ett opti­merat avslut efter varje arbets- och träningspass. Jag är otroligt målinriktad i allt jag gör och det hoppas och tror jag syns även på jobbet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA