Satsning på högskolan går före skattesänkning

DEBATT: HÖGSKOLAN2010-09-07

Alliansregeringen har svikit ungdomarna, anser Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för S. Hon argumenterar för fler utbildningsplatser och studentbostäder.

Inte sedan 1960-talet har vi haft en så stor ungdomskull som är på väg ut från gymnasieskolan och vidare till arbete eller fortsatta studier. 2012 kommer antalet ungdomar mellan 19 och 24 år att vara 50 000 fler än 2009. Samtidigt har vi en alliansregering som har svikit ungdomsgenerationen. De negligerar en ungdomsarbetslöshet som är bland Europas högsta, statsminister Fredrik Reinfeldt har kallat den för »en synvilla«.

Regeringen har skurit ner antalet platser på komvux och andelen unga som får börja högskolan har sjunkit. De har avsagt sig allt ansvar för bostadsbyggandet, vilket lett till akut brist på såväl student­bostäder som vanliga hyres­rätter. Detta är ett oerhört slöseri med resurser. Vi social­demokrater vill kraftsamla så att fler unga får chans att studera på högskolan. Detta prioriterar vi framför att ytter­ligare sänka skatterna.

Det behövs fler platser på högskolan. Därför föreslår vi 6 000 ytterligare platser i högskolan och yrkeshögskolan från 2011.

Dörren till högskolan måste vara öppen för fler. Vi vill skapa fler vägar till studier genom att ändra antagningsreglerna till högskolan.

Det är viktigt att fortsätta utveckla högskolans kvalitet och metoder. Studenter har lika få eller färre lärarledda timmar i dag som för några år sedan. Därför vill vi satsa 200 miljoner kronor 2011 och 400 miljoner från 2012 på att höja kvaliteten i högskolan och ge utrymme för fler lärarledda timmar. Det motsvarar 60 fler föreläsningar och seminarier per år för de utbildningsområden som har litet lärarledd tid i dag. Med en rödgrön regering kan det bli verklighet från 2011.

Vi föreslår även ett riktat stöd till lärosätena för att fler ska få praktik under sin utbildning. Samtidigt vill vi ställa krav på att alla utbildningar – inte bara där det är vanligt i dag – arbetar aktivt för fler praktikplatser.

Vi vill höja studiebidraget med 400 kronor och studielånet med 200 kronor per månad. Vi vill också höja tilläggsbidraget för studenter som har barn med 130 kronor (1 barn) och 210 kro­nor (2 barn).

Bostadsbristen för studenter är värre än någonsin och måste brytas. Vi vill satsa på fler studentbostäder genom att sänka skatten för studentbostäder och satsa på ett investeringsstöd för hyresrätter inklusive studentbostäder. Målet är 40 000 nya bostäder per år senast 2016.

De senaste åren har tio­tusentals studenter kommit
in på högskola från yrkesförberedande gymnasieprogram, från komvux och genom att arbetslivserfarenhet räknas som meriterande. De nya antagningsreglerna gör det svårare för alla dessa studerande att komma in på högskola. Vi vill ändra reglerna och öppna dörrarna igen – det är ambitioner och begåvning, inte bakgrund, som ska avgöra om man börjar läsa på högskola.

Ylva Johansson

välfärdspolitisk talesperson (S)

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA