Satsningar på att få nyanlända i arbete

BUDGET2016-09-20

Regeringen fortsätter satsningen på att minska arbetslösheten. Många av insatserna riktar sig mot nyanlända. Regeringen kräver dock villkor i enlighet med kollektivavtal för arbetsgivare som vill ta del av lönesubventioner.

När finansministern Magdalena Andersson, S, presenterade budgetpropositionen tidigare i dag, tisdag, konstaterade hon att statens finanser är på rätt väg.

– Vi har en stabil tillväxt, högre än de flesta jämförbara länder. Senaste prognosen visar också på balans i finanserna redan 2018, vilket är tidigare än beräknat.

Enligt regeringen fortsätter arbetslösheten att sjunka och ligger nu under sju procent.

– 120 000 fler har sysselsättning än när vi tillträdde, sade Magdalena Andersson.

Den enskilt största satsningen görs på kommuner och landsting, som tillförs tio miljarder kronor ytterligare i generellt statsbidrag. Den första tiden ska tillskottet gå till de kommuner som tagit störst ansvar för att ta emot asylsökande.

Regeringen lyfter särskilt fram åtgärder för att få fler människor i jobb, med fokus på nyanlända. Länsstyrelserna får 375 miljoner kronor fram till och med 2020 att fördela till tidiga insatser i svenska språket eller kunskaper om det svenska samhället

Arbetsförmedlingen får mer pengar än tidigare för etableringsuppdraget. Dessutom får myndigheten pengar för att kartlägga nyanländas kompetens och för olika typer av snabbspår, så att nyanlända med erfarenhet eller utbildning inom ett bristyrke snabbare ska kunna få ett jobb.

Nystartsjobb är den vanligaste subventionerade anställningsformen. Regeringen sänker dock subventionen för personer som har varit arbetslösa kortare tid, men ökar den för dem som varit arbetslösa i tre år eller är nyanlända. 

Ett krav från regeringen är att de som anställs på nystartsjobb ska ha villkor i enlighet med kollektivavtal. 

Regeringen har också budgeterat för subventioner till beredskapsplatser i staten. De ska innehålla enklare arbetsuppgifter på myndigheter för nyanlända eller andra som står långt från arbetsmarknaden. Målet är att staten ska kunna ta emot 5 000 personer 2020.

”Det är bra att regeringen satsar på beredskapsjobb inom staten men min bedömning är att satsningen behöver komma upp i högre volymer för att lyckas. Beredskapsjobb borde införas även i kommuner och i privat sektor”, skriver STs ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Ur budgetpropositionen för 2017

  • Migrationsverket får närmare 3,5 miljarder kronor extra fram till och med 2020, främst för att korta handläggningstiderna.
  • Migrationsdomstolarna får drygt 1,8 miljarder kronor till och med 2020 för att ta hand om det ökande antalet överklaganden av asylbeslut. 
  • Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag ökas med 130 miljoner kronor redan i höständringsbudgeten för 2016. Fram till och med 2020 får myndigheten 2,4 miljarder kronor mer i förvaltningsanslag som främst är ämnat till etableringsuppdraget.
  • Arbetsförmedlingen tillförs också 255 miljoner kronor till och med 2020 för att erbjuda asylsökande kompetenskartläggning.
  • Trafikverket ska få 200 miljoner kronor extra 2017 för att höja kapaciteten och göra järnvägssystemet mer robust. 2019 och 2020 utlovar regeringen 2,8 respektive 3,1 miljarder till drift och underhåll av järnvägsnätet.
  • Länsstyrelserna får 72 miljoner kronor årligen från 2017 för att samordna och organisera tidiga insatser för asylsökande. Länsstyrelserna tillförs också 10 miljoner kronor årligen från 2017 för sitt samordningsansvar när det gäller bostäder till nyanlända enligt den nya bosättningslagen.
  • Polisen får drygt två miljarder kronor ytterligare än tidigare aviserat för perioden 2017 till och med 2020. Det ska gå till att öka antalet civilanställda och utbilda fler poliser.
  • Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten får tillsammans ett ökat anslag med 175 miljoner fram till och med 2020. Det ska gå till skattebrottsbekämpning.
  • Arbetsmiljöverket får ett extra tillskott på 25 miljoner kronor per år från och med 2017. Det motsvarar 25 arbetsmiljöinspektörer, skriver regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA