Annons:
Bild:Getty Images
SPÅRTRAFIKEN
Nyhet
AVAnn Dahlin2 kommentarer

Seko varslar om strejk inom spårtrafiken

Seko har varslat om strejk inom spårtrafiken med start 12 maj. Varslet innebär att sammanlagt 1 000 av Sekos cirka 10 000 medlemmar inom avtalsområdet tas ut i konflikt i tre steg. Samtidigt fortsätter ST att förhandla med motparten Almega.

”Det är återigen Almega som ställer sig vid sidan om andra arbetsgivarorganisationer med sin extremt antifackliga agenda”, kommenterar Sekoföreträdaren Valle Karlsson strejkvarslet i ett pressmeddelande. Enligt Seko kräver arbetsgivarna motprestationer för att Sekomedlemmarna ska få samma lönelyft som industriarbetarna, det så kallade märket på 6,5 procent under en treårsperiod.

Seko vill också få igenom sina krav när det gäller anställda som förlorat sin säkerhetsklassificering, ”loss of license”. Sekos förslag är att en del av löneutrymmet avsätts för att skapa trygghet för den gruppen. Dessutom avvisar Sekos Almegas krav på att kunna styra arbetstiden mer.

Om parterna inte kommer överens innan 12 maj utlöses konflikten den dagen, med strejk bland lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal i Stockholmsområdet. Den 16 maj tas bland annat lokförare på SJ Götalandståg och anställda på Green Cargos tåg vid LKAB ut i strejk. Slutligen, 19 maj, utökas konflikten med alla tågvärdar på MTRs pendeltåg.

ST har inte sagt upp avtalet med Almega och fortsätter att förhandla.

– Det är klart att det här komplicerar situationen, men vi har fortfarande inte förhandlat våra frågor i botten och det fokuserar vi på nu, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Har precis lämnat seko då jag insåg att LO ger sossarna 25 miljoner om året i stöd. Aldrig jag vill bidra med det.
Samma svek från ST som alltid. Ett värdelöst samförståndsfack, helt i arbetsgivarnas knä. Råder alla järnvägsanställda att gå över till SEKO.