Bild: Getty Images

Seko varslar om strejk inom spårtrafiken

SPÅRTRAFIKEN2017-05-03

Seko har varslat om strejk inom spårtrafiken med start 12 maj. Varslet innebär att sammanlagt 1 000 av Sekos cirka 10 000 medlemmar inom avtalsområdet tas ut i konflikt i tre steg. Samtidigt fortsätter ST att förhandla med motparten Almega.

”Det är återigen Almega som ställer sig vid sidan om andra arbetsgivarorganisationer med sin extremt antifackliga agenda”, kommenterar Sekoföreträdaren Valle Karlsson strejkvarslet i ett pressmeddelande. Enligt Seko kräver arbetsgivarna motprestationer för att Sekomedlemmarna ska få samma lönelyft som industriarbetarna, det så kallade märket på 6,5 procent under en treårsperiod.

Seko vill också få igenom sina krav när det gäller anställda som förlorat sin säkerhetsklassificering, ”loss of license”. Sekos förslag är att en del av löneutrymmet avsätts för att skapa trygghet för den gruppen. Dessutom avvisar Sekos Almegas krav på att kunna styra arbetstiden mer.

Om parterna inte kommer överens innan 12 maj utlöses konflikten den dagen, med strejk bland lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal i Stockholmsområdet. Den 16 maj tas bland annat lokförare på SJ Götalandståg och anställda på Green Cargos tåg vid LKAB ut i strejk. Slutligen, 19 maj, utökas konflikten med alla tågvärdar på MTRs pendeltåg.

ST har inte sagt upp avtalet med Almega och fortsätter att förhandla.

– Det är klart att det här komplicerar situationen, men vi har fortfarande inte förhandlat våra frågor i botten och det fokuserar vi på nu, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Förare (ej verifierad) tors, 05/04/2017 - 10:43
Samma svek från ST som alltid. Ett värdelöst samförståndsfack, helt i arbetsgivarnas knä. Råder alla järnvägsanställda att gå över till SEKO.
Inlagt av Marcus (ej verifierad) tors, 05/04/2017 - 20:59
Har precis lämnat seko då jag insåg att LO ger sossarna 25 miljoner om året i stöd. Aldrig jag vill bidra med det.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA