Seko varslar om strejk på Kustpilen

SPÅRTRAFIK2014-06-04

Konflikten inom spårtrafiken kan komma att växa. Seko varslar i dag om strejk från 17 juni på Kustpilen, som trafikeras av Veolia.

Tisdagen 17 juni kan strejken i spårtrafikbranschen växa. Seko hotar att ta ut medlemmarna på Kustpilen, som körs av Veolia Transport, i strejk.

– Anledningen att vi valt Kustpilen är att där finns ett förslag till ändring i bemanningen som till och med är värre än den Veolia vill genomföra på Öresundståg, säger Sekos ombudsman Per-Ola Fällman.

I en lokal förhandling har Seko på Kustpilen sagt nej till ett upplägg som enligt Per-Ola Fällman skulle innebära att företaget började vissa pass med färre anställda än vad som behövs.

– Den skulle man lösa helt och hållet med timanställda, säger han.

Seko vill, precis som ST, få till stånd lokala uppgörelser på både Veolias verksamhet för Öresundståg och för Kustpilen. Men förbundet vill även ha förändrade skrivningar i det centrala avtalet, likt ST.

Den centrala motparten Almega beskriver Sekos krav som en ”vetorätt” över företagens sätt att bemanna. Men det är en felaktig beskrivning, enligt Per-Ola Fällman.

– Helt felaktigt. Det här handlar om ett sedvanligt byte. Vi är beredda att göra avsteg från våra kollektivavtal genom flexibla kvälls- och helgrupper samt en vikariepool på Öresundståg. I gengäld vill vi ha inflytande i det centrala avtalet så att antalet timanställningar inte skenar i väg, säger Per-Ola Fällman.

Även ST strandade den lokala förhandlingen på Kustpilen, enligt STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson. Den centrala förhandlingen i frågan har inte varit ännu.

– Det har varit svårt att få till datum, men nu hoppas vi få en central förhandling, säger Ellen Simonsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA