Seko varslar om strejk på spåren

AVTALSRÖRELSEN2013-06-11

Lagom till midsommar varslar Seko om strejk på järnvägsområdet. 1 500 medlemmar i Stor-Stockholm, Västsverige och Skåne kan komma att lägga ned arbetet 20 juni. ST fortsätter förhandlingarna med Almega i dag, tisdag, men har beredskap för att lägga ett eget varsel inom kort.

Förhandlingarna på järnvägsområdet har pågått hela våren. Nu har Seko tröttnat på arbetsgivarparten Almega och varslar om konfliktåtgärder.

Utöver strejk för 1 500 lokförare, spärrvakter och ombordpersonal omfattar varslet också övertidsblockad, mertidsblockad och restidsblockad för samtliga Sekos medlemmar inom spårtrafiken.

Oenigheten handlar framför allt om hur anställningsvillkoren ska kunna skyddas vid verksamhetsövergång när den upphandlade trafiken får en ny operatör.

En fråga som också ST anser är den viktigaste att komma fram i. Men ST anser inte att förhandlingarna är körda i botten ännu och fortsätter därför att förhandla i dag, tisdag:

– Konflikt är den sista utvägen. Man måste fortsätta förhandla tills det blöder, men vi börjar närma oss det stadiet nu, kommenterar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Samtidigt håller ST dörrarna öppna för att lägga ett eget varsel de närmaste dagarna. I dag samlas förhandlingsdelegationen för spårtrafiken och i morgon, onsdag, träffas STs förbundsstyrelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA