Sekretess gäller inte lönelistor

LÖNER2010-01-07

Svenska Filminstitutet måste lämna ut lönelistor med samtliga anställdas namn och löner till en anställd. Det har kammarrätten beslutat i en dom.

Det var i höstas en av Svenska Filminstitutets anställda begärde att få ut lönelistor med samtliga anställdas löner, med angivande av namn, skriver Lag & Avtal. Institutet lämnade då ut en lönekartläggning och en lönelista – men utan namn. Begäran om personliga löneuppgifter avslogs med hänvisning till offentlighets- och sekretesslagen.

Beslutet överklagades av den anställde, som menade att hans begäran syftade till att få en så komplett bild som möjligt av arbetsplatsens löneläge inför kommande lönesamtal. För att kunna göra riktiga jämförelser är det nödvändigt att identifiera vem som har en viss lön, ansåg han.

Enligt Kammarrätten bedriver Filminstitutet affärsverksamhet i den mening som avses i offentlighets- och sekretesslagen. Institutet hävdade i sitt beslut det skulle leda till skada för institutet att röja uppgifterna. Men det har inte påståtts att någon som driver likartad rörelse skulle gynnas på myndighetens bekostnad om uppgifterna röjs, konstaterar Kammarrätten. Eftersom det inte heller i övrigt har kommit fram några konkreta skaderisker som krävs för att sekretess ska gälla ska uppgifterna lämnas ut, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA