Sex av tio till jobb eller studier

ARBETSMARKNAD2014-06-26

Sex av tio av deltagarna i Arbetsförmedlingens projekt ”Unga in” gick vidare till studier eller arbete. Det framgår av Arbetsförmedlingens utvärdering av projektet.

I projektet Unga in har Arbetsförmedlingen aktivt sökt upp ungdomar i åldern 16-29 år som varken studerar, arbetar eller har kontakt med någon myndighet. I hela landet rör det sig enligt Arbetsförmedlingens beräkningar om cirka 77 000 ungdomar.

Arbetsförmedlingen har i projektet prövat nya metoder för att söka upp de ungdomar som inte själva valt att ta kontakt med någon myndighet. Hittills har man nått drygt 1 100 ungdomar, varav 653 har lämnat projektet. Av dem har sex av tio börjat jobba eller studera. Ytterligare 28 procent har gått vidare av någon annan känd orsak, ofta någon form av vård.

”Det visar att vi lyckats få ungdomarnas förtroende. En framgångsfaktor är att vi har anställt unga som söker upp ungdomarna och att vi har multikompetenta team som kan hjälpa till med det mesta. Ingen behöver hänvisas runt”, skriver projektledaren Petra Jansson i ett pressmeddelande.

I Arbetsförmedlingens team i Unga in ingår arbetsförmedlare, arbetspsykologer, socialkonsulenter samt studie- och yrkesvägledare.

Projektet bedrivs på fem orter: Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle och Skellefteå. Det har delvis finansierats med pengar från Europeiska socialfonden, ESF och ska avslutas vid det kommande årsskiftet. Arbetsförmedlingen arbetar dock för att få fram finansiering för en fortsättning, säger Christina Mångård, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA