SJ lönedumpar på Västtågen

SPÅRTRAFIK2012-09-06

Den stora tågröran i Västsverige fortsätter. Nyanställda och vikarier på SJ Götalandståg får gå ned i lön, personalen arbetar under tre olika avtal och personaladministrationen måste skötas manuellt.

– Många är väldigt upprörda. Folk jobbar sida vid sida på tågen med olika löneavtal, berättar Johnny Holmgren, vice ordförande vid ST Västtågen.

En stor grupp nyanställda får flera tusen kronor mindre i månaden än tidigare anställda, och de som vikarierat under längre tid får gå ned i lön.

Bakgrunden är att den upphandlade regiontrafiken i Västra Götaland 2010 togs över av danskägda DSB Väst från SJ. Facken förhandlade då fram ett nytt avtal med 3 000 kronor högre månadslön än vad SJ betalat, i nivå med exempelvis Arriva, Veolia och Stockholmståg. Men efter ett och ett halvt år var DSB Väst konkursmässigt, och SJ fick åter gå in.

Nu pågår förhandlingar om villkoren för de medarbetare som ingår i den nya övergången, och tills vidare gäller det gamla DSB Väst-avtalet för både löner och arbetstider. Men nyanställda och vikarier får lägre löner, enligt ett tarifflönesystem som SJ skapat.

För arbetstiderna tillämpar SJ branschavtalet, som ser annorlunda ut än DSB Västs avtal.

– Vi som kommer från DSB Väst kan arbeta fler timmar och dela upp i fler arbetspass, säger Johnny Holmgren.

Som fackligt förtroendevald har han ett ansvar att bevaka de olika avtalen följs, framhåller han. Och det blir nu betydligt mer komplicerat.

– Om någon som går på det ena arbetstidsavtalet blir sjuk kanske man inte kan skicka ut en reserv som går på det andra avtalet.

Enligt Johnny Holmgren måste SJ Götalandståg nu sköta personaladministrationen manuellt, eftersom datasystemen inte kan hantera alla olika avtal.

Han misstänker att SJ använder lönedumpning som ett utspel inför förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal.

– De har redan sagt att vi inte kan ha både höga löner och dyrt avtal i fortsättningen.

Publikt har sökt Götalandstågs personalchef Annika Hertzman för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA