SJ redovisar vinst för 2014  

BOLAG2015-02-06

SJ fördubblade nästan vinsten under 2014 till 568 miljoner kronor. Punktligheten för fjärrtågen ökade också under fjolåret, enligt bolagets årsbokslut.

Under 2014 förbättrade SJ rörelseresultatet med 270 miljoner kronor. Överskottet blev 568 miljoner, jämfört med 298 miljoner under 2013. Omsättningen ökade marginellt och stannade på drygt nio miljarder kronor.

”2014 har varit ett utmanande år med personalnedskärningar och stora trafikstörningar, men trots det har året också varit ett framgångsrikt år för SJ. Vi stärker inte bara vårt ekonomiska resultat, vi ser också ett ökat resande. Trenden under det fjärde kvartalet är särskilt tydlig då antalet resenärer ökade med sex procent. För helåret är siffran drygt två procent, den största tillströmningen av kunder på fem år”, säger vd Crister Fritzson i ett pressmeddelande.

Enligt SJ är det framför allt affärsresenärerna som ökat på bolagets tåg. En förklaring är ett ökande antal företagsavtal. Resandet ökade också i första klass, på snabbtågen och på sträckorna Stockholm - Göteborg och Sundsval - Umeå. På den senare ökade antalet resenärer med 13 procent under 2014.

Trots kraftiga trafikstörningar under våren och sommaren förbättrades punktligheten för fjärrtågen under året med tre procentenheter till 81 procent. På regionaltåg låg punktligheten stabilt på 89 procent, samma som föregående år.

”Punktligheten är helt avgörande för om kunderna ska välja att resa med oss eller inte. Det är därför vår viktigaste uppgift att kontinuerligt jobba för att förbättra punktligheten. Det är glädjande att vårt arbete ger resultat även om vi inte uppnådde vårt årsmål på 88 procent för SJ fjärrtåg”, säger Crister Fritzson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA