Sjukfrånvaron fortsätter öka i staten

SJUKFRÅNVARO2015-05-13

Sjukfrånvaron i de statliga myndigheterna fortsätter att öka. Den totala sjukfrånvaron var 3,4 procent av arbetstiden 2014. Långtidssjukskrivningar står för hälften av frånvaron.

Statskontoret har gjort den årliga sammanställningen av sjukfrånvarostatistik från de statliga myndigheterna.

I genomsnitt var sjukfrånvaron förra året 3,4 procent av den tillgängliga arbetstiden. Det är en viss ökning jämfört med 2013 då sjukfrånvaron var 3,2 procent.

Under senare år har trenden varit ökande sjukfrånvaro. Den genomsnittliga ökningen har uppgått till 0,2 procentenheter per år, enligt Statskontoret.

– Nivån 3,4 procent är i sig inget att oroa sig för, men trenden stämmer till eftertanke. När utvecklingen varit på väg åt fel håll tre år i rad bör man börja fundera på varför, säger Eero Carroll, projektledare på Statskontoret.

Sjukfrånvaron var 4,6 procent för kvinnor och 2,2 procent för män. Ökningen från 2013 till 2014 är dubbelt så stor för kvinnorna, 0,4 procent jämfört med männens 0,2. Sjukfrånvaron har ökat i alla åldersgrupper. Långtidssjukfrånvaron, mer än 60 dagar, stod för hälften av sjukfrånvaron.

Statskontoret noterar att de flesta stora myndigheter under många år haft en sjunkande sjukfrånvaro. Så är det inte längre. Av de 34 myndigheterna i undersökningen med över 1 000 årsarbetskrafter noterar 27 ökande sjukfrånvaro. Arbetsförmedlingen, till exempel, ökade från 5,6 till 6,5 procent. Försäkringskassan ökade från 5,0 till 5,4 procent.

Statskontorets uppdrag är att sammanställa statistiken, inte att analysera sjukfrånvarons bakomliggande orsaker.

– Syftet med rapporten är att tydliggöra situationen och öka medvetenheten om ohälsan. Regeringskansliet kan använda uppgifterna i myndighetsdialogerna, säger Eero Carroll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Hälsa
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA