Sjukfrånvaron ökar inom staten

SJUKSKRIVNINGAR2016-06-08

2015 var sjukfrånvaron inom staten 3,8 procent. Det är en ökning med knappt sex procent sedan året innan. Det är bland kvinnliga anställda och långtidssjukskrivna ökningen är störst.

Sjukfrånvaron bland statligt anställda ökade från 3,6 till 3,8 procent under 2015. Det är den längre sjukfrånvaron som ökar mest. Långtidssjukskrivningar stod för drygt 61 procent av den totala sjukfrånvaron. Sjukfrånvaron bland kvinnliga anställda gick från 4,6 till 5,2 procent, medan den var oförändrat 2,5 procent bland männen, visar en rapport från Arbetsgivarverket.

Inom staten är det kvinnor i åldern 40-59 år som inte är chefer som har högst sjukfrånvaro. De jobbar framförallt inom områdena socialt och kurativt arbete, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården och har arbetsuppgifter på lägre grupperingsnivåer.

Tre av de myndigheter som har en hög sjukfrånvaro har i samtal fått ge sin bild av det kan bero på. I rapporten vill Arbetsgivarverket inte ange vilka myndigheter det gäller. Alla tre tror att såväl yttre faktorer som faktorer kopplade till den egna verksamheten spelar in. Det är framför allt den psykiska ohälsan som har ökat, men till viss del också den fysiska. Den försämrade hälsan tror myndigheterna kan bero på att omständigheterna i arbetet har förändrats när verksamheterna utsatts för ökad press. Gemensamt för myndigheterna är också att de i stor utsträckning har kontakt med allmänheten. För att kunna minska sjukfrånvaron anser de att ohälsan måste uppmärksammas tidigt. Det kräver ett väl etablerat arbetssätt där både individen, arbetsgivaren och andra inblandade parter tar ansvar.

”På det statliga avtalsområdet är det viktigt att varje verksamhet bryter ner och studerar sjukfrånvaron inom den egna verksamheten. Detta för att få en ökad förståelse och för att bättre kunna bygga ett långsiktigt strategiskt arbete för att förebygga samt minska sjukfrånvaron”, skriver Arbetsgivarverket i rapporten.

För några dagar sedan publicerade Statskontoret en rapport som visade att sjukfrånvaron i staten är 3.9 procent. Anledningen till skillnaderna mellan Statskontorets siffror och Arbetsgivarverkets siffror är att Statskontoret gjort en totalundersökning utifrån myndigheternas rapportering i systemet Hermes, medan Arbetsgivarverkets undersökning är frivillig för medlemmarna och täcker 80 procent av de statliga anställningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA