Skärpt tillsyn över förvar

MIGRATIONSVERKET2014-12-17

En fristående myndighet bör få i uppdrag att ha tillsyn över Migrationsverkets förvar, föreslår Statskontoret. Syftet är att stärka rättssäkerheten för dem som är tagna i förvar.

Statskontoret har på regeringens uppdrag analyserat behovet av tillsyn på migrationsområdet. Enligt Statskontorets bedömning krävs ingen förstärkning av tillsynen när det gäller Migrationsverkets handläggning av ärenden. Asylsökande har rätt till juridiskt biträde och myndighetens beslut kan överklagas till migrationsdomstol.

Däremot ser Statskontoret ett behov av extern tillsyn av Migrationsverkets förvar. Varje år placeras omkring 2 800 personer i förvar, exempelvis i väntan på avvisning. Förvaren är låsta, grundlagsskyddade rättigheter är inskränkta och de förvarstagna står i ett direkt beroendeförhållande till Migrationsverkets personal, konstaterar Statskontoret.

Enligt förslaget bör en ny instans för tillsyn samordnas med en eventuell extern tillsyn över Polisen och Kriminalvården, där tillsynsfrågan utreds.

Tillsynsmyndigheten ska inspektera förvaren och utreda anmälningar om missförhållanden. Samtidigt anser Statskontoret att Migrationsverket måste bli bättre på att självt ta emot och hantera klagomål. Den nuvarande klagomålsfunktionen, bemötandeombudsmannen, har enligt rapporten inte fungerat särskilt väl, och det saknas gemensamma rutiner för hur man lokalt ska sköta klagomål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA