Skärpta sociala krav i upphandling

ARBETSLIV2015-01-14

Företag som levererar varor och tjänster till det offentliga ska erbjuda sina anställda fackliga rättigheter och villkor enligt kollektivavtal. Det säger regeringen i nya utredningsdirektiv. Samtidigt skapas en ny myndighet för upphandlingsstöd.

Regeringen tillsätter två utredningar för att skärpa kraven på sociala, arbetsrättsliga och miljömässiga hänsyn i offentlig upphandling. Utredningarna ingår i arbetet med att införa EUs nya upphandlingsdirektiv i svensk lag, vilket ska ske senast i april nästa år. De nya EU-reglerna ger tydligare besked än tidigare om att upphandlare kan ställa krav som gäller miljön och arbetstagarnas villkor.

Flera utredningar har redan gjorts om direktivet, men regeringen saknar uttrycklig lagtext som säger att upphandlade varor och tjänster ska produceras i enlighet med villkor i kollektivavtal.

Tidigare lagförslag säger inte heller att leverantörer ska uppfylla de så kallade kärnkonventionerna i ILO, den internationella arbetsorganisationen. Kärnkonventionerna gäller fackliga rättigheter, barnarbete, tvångsarbete och könsdiskriminering. Lagen ska tydligt ange att de ska uppfyllas, enligt regeringens direktiv.

Utredaren ska slutredovisa resultatet 1 september i år. Samma datum ska en ny myndighet för upphandling inrättas, enligt ett annat utredningsdirektiv. Myndigheten ska driva på för socialt och miljömässigt hållbara upphandlingar i den offentliga sektorn. Den ska också ge stöd till ”innovationsupphandling”, som innebär att upphandlingen stöttar nya lösningar.

Så sent som förra året samlade den borgerliga regeringen allt upphandlingsstöd hos Konkurrensverket. Men den nya regeringen anser att stödet blir tydligare och synligare i en egen myndighet.

Svenska myndigheter upphandlar varor och tjänster för drygt 600 miljarder kronor om året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA