Annons:
Skatteverket
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Skatteverket vill inte ha ny skatt

Skatteverket avvisar regeringens förslag till en ny bankskatt. Skatteförslaget är enligt myndighetens remissvar så komplicerat, tidsödande och betungande att det inte bör införas, skriver Dagens Industri.

Skatteverkets expert i utredningen avvisade förslaget redan på utredningsstadiet. Nu vidhåller myndigheten sin kritik. Förslaget innebär att en extra löneavgift läggs på anställda i företag som arbetar med finansiella tjänster. Utredningens förslag ska infria ett vallöfte om att beskatta bankerna hårdare. Men enligt Skatteverkets remissvar skulle förslaget inte beröra bara de cirka 10 700 företag som sysslar med finansiella tjänster, utan också närmare 300 000 andra företag, skriver Dagens Industri.

Om regeringen ändå bestämmer sig för att gå vidare med förslaget anser Skatteverket bland annat att det bara ska vara finansiella tjänster och försäkringstjänster till slutkonsumenter som ska ge skattskyldighet. Skatten bör också utformas så att ett begränsat antal företag som berörs. Dessutom ska det bara vara ett företags egna tjänster som bör beskattas.

Skatteverket ifrågasätter dessutom om skatten är förenlig med EUs statsstödsregler, skriver tidningen. Därför bör regeringen i en fortsatt beredning inleda en dialog med EU-kommissionen, anser Skatteverket.

Bli den första att tycka till!