Skolan vinnare i regeringens vårbudget

VÅRBUDGETEN2014-04-09

I dag presenterade regeringens vårproposition, men mycket av innehållet är redan känt. Den största delen av reformutrymmet, 3,8 miljarder kronor, går till skolan. De tidigare aviserade besparingarna på de statliga myndigheterna kvarstår oförändrade.

Regeringens bedömning i vårbudgeten är att arbetslösheten kommer att minska något de närmaste åren, främst på grund av att den inhemska efterfrågan kommer att öka. Däremot förväntas den förhållandevis höga långtidsarbetslösheten bestå.

Precis som tidigare aviserats innehåller budgeten ett utbildningspaket om 3,8 miljarder för 2015 och 6 miljarder kronor årligen framöver.

Exempelvis vill regeringen att det ska bli mindre undervisningsgrupper i lågstadiet, fler speciallärare och ökad undervisningstid i matte i högstadiet. Lärarutbildningen ska byggas ut.

Under perioden 2015 till 2018 vill regeringen också satsa 2 miljarder kronor på att förkorta väntetiderna inom cancervården.

Regeringen förstärker även EUs landsbygdsprogram och skjuter till 2,8 miljarder kronor under perioden 2014 till 2020. I år satsas exempelvis 100 miljoner kronor på lanthandlare och bensinmackar.

En annan näringspolitisk satsning är att företagen ska få ett högkostnadsskydd för sjuklönekostnader.

För att finansiera satsningarna höjer regeringen skatten på en rad områden. Mest uppmärksammad är en höjning av snusskatten på 22 procent. Skatten på cigaretter höjs med fyra procent och alkoholen får en skattehöjning på en procent.

Regeringen står fast vid att minska myndigheternas anslagsuppräkning med 25 procent, som Publikt skrivit om tidigare. Totalt handlar det om 9 miljarder kronor per år 2015-2018.

”Det är tråkigt att våra nationella politiker, både regering och opposition, inte vårdar de statliga myndigheterna mer. I stället använder man dem som slagpåse i den politiska debatten i en slags tävling om vem som kan spara mest”, sade STs förbundsordförande Britta Lejon då till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA