Slapp uppsägning - fick löneavdrag

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-11-10

Två anställda på Försäkringskassan surfade privat och lämnade jobbet när det inte var rast. Arbetsgivaren ville säga upp de anställda, men facken lyckades mildra straffet till löneavdrag.

Två anställda på Försäkringskassans kundcenter i Gävle straffas med 20 respektive 25 löneavdrag av myndighetens personalansvarsnämnd.

Bakgrunden är att de båda anställda, enligt arbetsgivaren, har surfat privat i stor omfattning samt lämnat arbetsplatsen vid tidpunkter då det inte varit rast. Därmed har de inte kunnat besvara frågorna från Försäkringskassans kunder i telefon eller e-post.

De båda fallen var uppe i personalansvarsnämnden första gången i september.

– Då ville arbetsgivaren säga upp båda på grund av personliga skäl, säger Thomas Åding, som är STs personalföreträdare i nämnden.

Att det slutade med det betydligt mildare straffet löneavdrag är fackens förtjänst, förklarar han.

– Vi lyckades få med oss en majoritet i personalansvarsnämnden. Arbetsgivaren har varit dålig på att kommunicera hur mycket man får surfa privat.

Det råder inget totalförbud mot att använda internet privat på Försäkringskassan. De anställda har haft samtal med sin chef och därefter har de fungerat bra i arbetet igen, enligt Thomas Åding.

– Allt hänger på att kommunikationen är tydlig mellan chef och medarbetare, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA