Föreslår att pappersposten slopas

E-FÖRVALTNING2015-12-01

Den traditionella posthanteringen ska fasas ut från de statliga myndigheterna och alla människor få tillgång till en digital postlåda för e-post från staten. Det är ett av de förslag digitaliseringskommissionen presenterar idag.

Genom att gå över till digital post kan staten spara 1 381 miljoner kronor över tio år, tror Digitaliseringskommissionen. Det ger också stora minskningar i koldioxidutsläppen, motsvarande cirka 300 miljoner kilometer bensinbilskörning under ett år.

Också kommuner och landsting har en avgörande roll för att digitalisera Sverige, konstaterar kommissionen. Men 45 procent av kommunerna saknar strategi för e-förvaltning och 19 procent kan inte erbjuda några e-tjänster överhuvudtaget. Kommissionen föreslår därför ett program för ett digitalt kompetenslyft för ledare i Sveriges kommuner.

För att minska den skeva könsbalansen inom it-världen föreslår kommissionen ekonomiska incitament till individer av underrepresenterat kön som pluggar på högre IT-utbildningar, där det underrepresenterade könet är 15 procent eller färre. Studenter med underrepresenterat kön som slutför utbildningarna bör få sina studiemedel för sex terminer avskrivna efter examen, anser kommissionen.

Kommissionen föreslår också en generell genomgång av digitaliseringshindrande lagstiftning och två nya utredningar. De ska se över hur arbetsrätt och socialförsäkringar kan förändras så att också egenföretagare skyddas och hur konsumenträtten ska förändras och anpassas till delningsekonomin. Också arbetsmiljön i den nya digitala ekonomin bör belysas, enligt Digitaliseringskommissionens förslag. Utredningen överlämnas till regeringen idag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA