Annons:
Jämställdhet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Snabbare lönelyft för kvinnliga chefer i staten

Enligt ny statistik från Arbetsgivarverket är löneutvecklingen snabbare för kvinnliga chefer i staten än vad den är för manliga chefer. Andelen kvinnliga chefer i staten fortsatte också att öka förra året.

Kvinnliga chefer i staten hade under perioden september 2016 till september 2017 en genomsnittlig löneutveckling på 4,0 procent, beräknat på identiska individer. Det visar en ny rapport från Arbetsgivarverket, som publiceras 20 mars. Under samma period var de manliga chefernas löneutveckling 3,6 procent. På samtliga nivåer knappar de kvinnliga cheferna in på de manliga chefernas högre lönenivåer, uppger Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande:

”Jämställda arbetsplatser utvecklar den statliga sektorns effektivitet och attraktivitet, att andelen kvinnliga chefer ökar och att löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga chefer utjämnas är ett av flera viktiga mått på ökad jämställdhet inom arbetslivet”, kommenterar Arbetsgivarverkets utredare Ann Johansson i pressmeddelandet.

Under perioden ökade också andelen kvinnliga chefer i staten med knappt en procentenhet och är nu cirka 44 procent. För tio år sedan var andelen kvinnliga chefer i staten drygt 35 procent.  Totalt är 52 procent av de statsanställda kvinnor och 48 procent män.

Bli den första att tycka till!